Tvrde da nema lepše od ruske vazdušaste kajgane iz rerne: Toliko je ukusna da svako ko je probao, drugačiju više ne jede

Kajgana iz rerne po ruskom receptu oduševila je svakoga već pri prvom zalogaju!

Recepti
09:56h
Tvrde da nema lepše od ruske vazdušaste kajgane iz rerne: Toliko je ukusna da svako ko je probao, drugačiju više ne jede
Foto: Printscreen Youtube - Любовь Сазонова

Kajgana iz rerne je tradicionalnu rusku doručak koji se pravi začas. Potrebno vam je svega 4 namirnice, koje verovatno uvek imate u frižideru, a svako ko je probao, složio se da je ovo najlepši recept!

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 ml melka
  • kašičica soli
  • malo ulja ili putera
Kajgana
foto: Printscreen Youtube - Любовь Сазонова

Način pripreme:

U vanglu sipajte 6 jaja, 300 ml mleka i kašičicu soli, pa dobro sjedinite žicom za mućenje.

Kad ste dobili jednoličnu smesu, izlijte je u dublji sud, prethodno podmazan puterom ili uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, a tokom pečenja ne otvarajte vrata rerne.

Zašto su jaja zdrava?

Jaja su riznica proteina i jedna od najboljih i najzdravijih kompletnih namirnica. Ljudski organizam može najbolje da iskoristi gvožđe iz žumanca.

Kajgana
foto: Printscreen Youtube - Любовь Сазонова

Naime, bogata su vitaminima A, D i E, gvožđem, holinom, cinkom, folnom kiselinom. Jačaju kosti, zube, oči, kožu i dovode u savršen balans celokupni organizam. Zdravim osobama savetuje se konzumacija 2 do 6 jaja nedeljno. Jedno jaje sadrži oko 7 grama proteina.

– Jaja su jedna od najboljih namirnica s tim da je bitan i način njihove pripreme. Ne bih savetovala prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte, jer onda i ne konzumiramo ništa masno, nego raspadne produkte tih masnoća. Samu namirnicu najmanje ćemo ošteti ako je barimo u vodi – istakla je nutricionista dijetetičar specijalista javnog zdravlja Milijana Šarac Đorđević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs