Kajgana iz rerne je tradicionalnu rusku doručak koji se pravi začas. Potrebno vam je svega 4 namirnice, koje verovatno uvek imate u frižideru, a svako ko je probao, složio se da je ovo najlepši recept!
Sastojci:
- 6 jaja
- 300 ml melka
- kašičica soli
- malo ulja ili putera
Način pripreme:
U vanglu sipajte 6 jaja, 300 ml mleka i kašičicu soli, pa dobro sjedinite žicom za mućenje.
Kad ste dobili jednoličnu smesu, izlijte je u dublji sud, prethodno podmazan puterom ili uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, a tokom pečenja ne otvarajte vrata rerne.
Zašto su jaja zdrava?
Jaja su riznica proteina i jedna od najboljih i najzdravijih kompletnih namirnica. Ljudski organizam može najbolje da iskoristi gvožđe iz žumanca.
Naime, bogata su vitaminima A, D i E, gvožđem, holinom, cinkom, folnom kiselinom. Jačaju kosti, zube, oči, kožu i dovode u savršen balans celokupni organizam. Zdravim osobama savetuje se konzumacija 2 do 6 jaja nedeljno. Jedno jaje sadrži oko 7 grama proteina.
– Jaja su jedna od najboljih namirnica s tim da je bitan i način njihove pripreme. Ne bih savetovala prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte, jer onda i ne konzumiramo ništa masno, nego raspadne produkte tih masnoća. Samu namirnicu najmanje ćemo ošteti ako je barimo u vodi – istakla je nutricionista dijetetičar specijalista javnog zdravlja Milijana Šarac Đorđević.