Jela sam jaja svaki dan, 7 dana u nedelji i evo šta mi se desilo: Da sam znala, uradila bih ovo mnogo ranije

Za potrebe svog eksperimenta jela sam dva do tri jaja na dan, 7 dana.

Lepi & Zdravi
Jela sam jaja svaki dan, 7 dana u nedelji i evo šta mi se desilo: Da sam znala, uradila bih ovo mnogo ranije
Foto: Profimedia

Jaja su ubedljivo omiljeni doručak većini ljudi, bilo da su kuvana ili pržena, dominiraju na gotovo svakoj jutarnjoj trpezi. Osim toga što su ukusna i što od njih možemo napraviti razna jela, puna su proteina i veoma su zdrava.

Novinarka i spisateljica Džejmi Statis odlučila je da sprovede mali eksperiment i jede jaja svaki dan tokom nedelju dana, te da proveri kakve će to promene doneti njenom organizmu. Ovo su njeni uvidi:

Jaja, Doručak, pržena jaja
foto: Shutterstock

Jaja nisu pogodna samo za doručak. Ona su takođe osnova i za fritate i kiš, a javljaju se u još niz specijaliteta kao što je tajlandski pad thai ili špageti karbonara. Poslednjih godina trend je da se jaja stavljaju i u salate, hamburgere, pa čak i na picu. Tako da ne samo što su jaja zdrava, već je njih lako i uklučiti u ishranu - jednostavna su za kombinovanje sa drugim namirnicama.

Da bih otpočela nedelju u kojoj svaki dan jedem jaja, napravila sam fritatu od ostataka lososa, a poslužila sam je sa rukolom prelivenom limunom i maslinovim uljem, te sa feta sirom. Sledeći dan je bio naporan jer sam žurila da se spakujem za put, pa sam naručila mini kiš. Pojela sam polovinu sa salatom za ručak i uživala u ostatku sledećeg jutra.

kuvana jaja
foto: Shutterstock

Jedno neočekivano, ali sjajno zapažanje tokom nedelje kada sam jela jaja jeste to što me je to motivisalo da pravim bolje i zdravije izbore. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta koji moj organizam ne bi snadbeo hranljivim materijama, izabrala sam dva kuvana jaja. Posle mafina bih brzo ogladnela, a jaja su me prilično zasitila i držala su moj apetit pod kontrolom sve dok nije došlo vreme za užinu u avionu.

Koliko jaja na dan smemo da pojedemo?

Za potrebe svog eksperimenta jela sam dva do tri jaja na dan. Planiram da i ubuduće u frižideru uvek imam tvrdo kuvana jaja, jer su savršena užina bogata proteinima koju možete uzeti sredinom dana ili pre treninga. Nastaviću da pravim omlet, fritate i kiš kao jednostavan, ali zdrav način da iskoristim ostatke povrća, mesa i sira.

Blog Univerziteta Harvard ističe da su zastarele zdravstvene smernice sugerisale da ne treba unositi više od jednog do dva jaja nedeljno, međutim ovo pravilo više ne važi. "Prosečna zdrava osoba verovatno neće pretrpeti nikakvu štetu ako pojede do sedam jaja nedeljno", piše na zdravstvenom odeljku Harvarda.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs