Za doručak najbolja je kombinacija sledeće 2 namirnice, odlično podstiču rad creva i varenje: Ovo obavezno ujutru jedite

Postoje namirnice koje je izuzetno poželjno jesti ujutru, donose blagodeti orgnizmu, a takav način ishrane topi i kilograme

Lepi & Zdravi
10:04h
Za doručak najbolja je kombinacija sledeće 2 namirnice, odlično podstiču rad creva i varenje: Ovo obavezno ujutru jedite
Foto: Profimedia

Doručak je prvi vid unosa energije na početku dana, nakon duge noći. Neki ljudi žele da doručkuju u prvih nekoliko sati nakon ustajanja, dok drugi više vole da sačekaju kasnije tokom dana kada im se apetit poveća. Međutim, redovan doručak je jedna od bitnijih stavki kada želite da dovedete liniju do savršenstva. A osim toga, još važnije je kako kombinujete namirnice.

- Doručak treba pojesti najkasnije jedan sat posle buđenja. Rezerve glukoze u jetri imamo najviše za 1.5 sat, a glukoza je neophodna za energiju jer pokreće mišiće. Količina i vrsta hrane direktno zavisi od godina, pola, zdravstvenog stanja, fizičke i mentalne aktivnosti koja nas očekuje - istakla je nutricionistkinja Branka Mirović.

zdrava hrana, devojka jede, fit devojka
foto: Shutterstock

Ističe da doručak mora da sadrži sve glavne nutritijente.

- Proteine unosimo kao jaja, mlečne proizvode, nemasne kvalitetne suhomesnate proizvode. Od ugljenih hidrata najbolji su hleb ili tost – ali treba znati da mnoge nadimaju hlebovi ili peciva od integralnog brašna sa raznim semenkama, da imaju više kalorija i više hemije jer su obično napravljeni da duže zadržavaju svežinu - objašnjava i dodaje:

nutricionistkinja Branka Mirković
foto: PrintscreenPrvaTV

Treći nutritijent je masnoća koju unosite kroz mlečne proizvode i tu treba voditi računa – ne treba je izbegavati jer za hormone i vitamin D je potrebna masnoća, ukazuje Branka Mirović. Važna je naravno i tečnost koju možemo uneti kroz mleko, jogurt, kiselo mleko ali dobro je popiti i čaj. Ako vam prija uz doručak pojedite i malo svežeg povrća.

Isti stav ima i gastroenterolog dr Kerolin Sojka koja naglašava da je, po njenom mišljenju, najbolje za doručak kombinovati jaja i jogurt.

Ove dve namirnice podržavaju zdravlje creva. Jogurt je fermentisan prirodnim bakterijama i kvascima, pružajući prirodni izvor probiotika. Dok su jaja prepuna nutritivnih prednosti, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamin B i vitamin D.

Jaja
foto: Profimedia

- Mikrobiom bogat dobrim bakterijama važan je ne samo za pravilno varenje, već i za zdravlje imuniteta, regulaciju raspoloženja i čak može igrati ulogu u sprečavanju kognitivnog pada. Zbog toga je veoma važno započeti dan hranom koja podržava zdravlje creva. Jaja i jogurt su odličan način da dobijete proteine za punjenje, kao i zdrave probiotike koji su odlični za diverzifikaciju mikrobioma vašeg creva - rekla je dr Kerolin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs