Dobra navika

Čim ustanete, popijte čašu vode: Evo šta time radite svom telu

Dobro je započeti dan sa 3 dl vode sobne temperature, koju treba popiti na prazan želudac

Lepi & Zdravi
Autor:
Čim ustanete, popijte čašu vode: Evo šta time radite svom telu
Foto: Shutterstock

Voda je jedan od glavnih pokretača života i čini oko 60 odsto našeg tela. Ona čini čak 98 odsto krvi, a i kosti sadrže 30 odsto vode, pa bez nje ne bismo mogli da preživimo više od četiri dana. U vodi se otapa so, odgovorna za sve biohemijske reakcije u telu. Ona pomaže u regulaciji krvnog pritiska i telesne temperature, čisti telo od nakupljenih toksina i osigurava normalan dotok kiseonika do svih ćelija, podstiče probavu i izbacivanje štetnih materija iz organizma.

piti vodu, pije vodu
foto: Shutterstock

Koliko vode treba piti u vrelim danima

Preporuka je da se dnevno unese od litar i po do dva litra, čak i ako ne osećamo žeđ. Kao i obroke, unos vode treba rasporediti tokom dana. Dobro je započeti dan s tri decilitra vode, koju treba popiti na prazan želudac. Takođe, nakon svakog obroka poželjno je popiti tri decilitra vode, što nas tokom dana dovodi do optimalnih litar i po do dva. Naravno, unos vode je individualan i zavisi od nekoliko faktora: od količine hrane koju jedemo, starosti, težine i visine, stanja organizma i režima telesne aktivnosti. Krupne i gojazne osobe i sportisti imaju veće potrebe za vodom.

Žena, starija žena, voda, čaša vode
foto: Shutterstock

Kako pomaže starijim ljudima

Starije osobe često zaboravljaju da piju dovoljno vode i teže prepoznaju žeđ, pa su sklone dehidraciji. Zato ih je potrebno redovno podsećati da uzimaju tečnost, naročito u vrelim letnjim danima. S obzirom na to da je voda i svojevrsni lubrikant i da je vrlo bitna za podmazivanje zglobova, dovoljan unos prilično može da olakša kretanje starijim osobama.

Koja količina vode šteti zdravlju

Preterani unos bilo koje namirnice, pa tako i vode, ne utiče blagotvorno na zdravlje. Vrlo je važno piti dovoljno vode kako bi organizam mogao pravilno da obavlja životne funkcije, ali zapamtite, svako opterećivanje telesnih organa vodom (kao i hranom) dugoročno može dovesti do neželjenih posledica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs