Pune vitamina

Zašto su sve dobre trešnje: Evo koliko tačno smemo da pojedemo ovog voća

Ovu crvenu voćku treba jesti i da biste sprečili i umanjili grčenje u mišićima

Fitnes & Nutricija
Autor:
Zašto su sve dobre trešnje: Evo koliko tačno smemo da pojedemo ovog voća
Foto: Shutterstock

Dobrobiti trešanja poznata su još od davnina, a stručnjaci savetuju da ih treba jesti što češće. Jedna šolja ovog voća sadrži samo 85 kalorija, dosta belančevina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Veoma su bogate vitaminima A, C, a u nešto manjim količinama i vitaminima B1, B2, B3 i B6. U trešnjama ima dosta folne kiseline, kao i minerala kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Donosimo vam osam dobrobiti trešanja...

Lice, Sreća, šešir, Trešnje
foto: Profimedia

1. Dobre su za vid i kožu

Trešnje sadrže mnogo vitamina A, a deo ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini naše oči zdravijim. Retinol je još jedan deo ovog vitamina, koji pomaže da koža izgleda zdravo i sveže. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, pa zašto ih ne biste jeli češće?

2. Pomažu da bolje spavate

Ako imate problema s nesanicom, trešnje jedite svakodnevno da bi vam se poboljšao san. Melatonin koji sadrže veoma pomaže ljudima koji boluju od insomnije. Ukoliko ih budete jeli svakodnevno, više nećete imati potrebu da pijete lekove da biste bolje spavali.

3. Poboljšavaju probavu

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna.

4. Sprečavaju grčeve u mišićima

Ovu crvenu voćku treba jesti i da biste sprečili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu da pomognu i u smanjivanju menstrualnih bolova.

Trešnje
foto: Thinkstock

5. Dobre su za srce

Konzumiranjem trešanja možete da smanjite rizik od srčanih oboljenja, zato je to još jedan dobar razlog da ih jedete u što većim količinama.

6. Podstiču bolje funkcionisanje mozga

Ako se osećate kao da ste zaboravni, trešnje mogu da vam pomognu da poboljšate da vam mozak bolje radi, bez obzira na to koliko imate godina. One su poznate kao "hrana za mozak".

7. Umanjuju bol

Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bol i oticanje i ublažava simptome bolesti kao što su giht i artritis. Zato navalite na njih, videćete da imaju efekta.

8. Podižu nivo energije

Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete telu da ima više energije, ali i da vam se podigne raspoloženje. Zato sledeći put kad u toku dana osetite pad energije, pojedite šaku trešanja - odmah ćete se osećati bolje.

Koliko trešanja smemo da pojedemo?

Stranica "Medical Daily" navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu da izazovu probleme s probavom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs