Manakiš je popularno jelo kod Arapa, a sastoji se od testa i preliva za'atarom, sirom ili mlevenim mesom. Najčeše ga jedu za doručak ili ručak.
Tradicionalno, žene bi ujutro pekle testo u zajedničkoj rerni, kako bi obezbedile svoju porodicu za svakodnevne potrebe hleba, a u to vreme bi pripremale manje porcije testa sa različitim prelivima za doručak.
Najčešće su se te male "pice" premazivale pastom od za’atara, omiljenog blisoistočnog začina koji u sebi sadrži: tostirani susam, origano, timijan, sumak, morska so i majoran Ali, mogu se stavljati i drugi nadev od sastojaka koje vi volite.
Manakish je 2023. godine upisan na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine kao amblematska kulinarska praksa u Libanu.
Sastojci:
Za premaz:
- 4 kašike za'atara (čuveni bliso
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašike soka od limuna
Za testo:
- 500 gr brašna
- 1 šolja mlake vode
- 20 gr svežeg kvasca
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje suncokretovog ulja
- 1-2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
Način pripreme:
Dobro prosejati brašno i sipati ga u posudu, potom u njemu napraviti udubljenje i dodatu izmrvljen kvasac, šećer i vodu. Pomešati sve sastojke i sačekati malo da odstoji.
Kada vidite da kvasac počinje da peni, dodajte so i obe vrste ulja, pa umesti testo na radnoj površini posutoj brašnom. Potrebno je da bude homogeno, mekano i elastično.
Testo podeliti u loptice, stavite ih u neku činiju, pospite brašnom i pokrijte. Ostavite ih na toplom, dok ne dupliranu veličinu.
Pomešati za'atar, maslinovo ulje i sok od limuna, da se sve dobro spoji.
Podeliti testo na loptice težine oko 90 gr. Izvaljati testo između dlanova da testo omekša, pokriti i ostaviti 15 minuta da se odmara. Oklagijom razvući svaku lopticu u tanak krug od 8cm u prečniku.
Staviti kašiku pripremljenog za'atar nadeva na oblikovano testo, pa ga ravnomerno raširiti po površini. Krajeve testa malo podići.
Staviti na pleh koji ste podmazali ili staviti trajnu pekarsku foliju.
Peći oko 8 minuta u prethodno zagrejanoj rern na 240 stepeni.