Potrebni sastojci:
- šljive - 3 kg
- šećer - 1.5 kg ili malo više
- sirće - 10 ml
- cimet - 2 štapića
- karanfilić - 2 zrna, izmrvljena
- limuntus - 1 kašičica
- orasi - 1 šolja, malo zapečeni
Priprema:
Operite šljive, podelite ih na dva dela i izvadite koštice. Poređajte ih u duboku posudu zbijeno jednu do druge. Pospite ih šećerom, nakon toga poređajte drugi red šljiva i ponovo šećer. Ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati ili jednu noć.
Nakon toga sipajte vodu u pleh i dodajte cimet i karanfilić. Stavite pleh u rernu. Sačekajte da sirup provri i isključite. Ostavite slatko da se ohladi.
Sledećeg dana ponovo stavite u rernu da provri, ali da se ne kuva. Ponovite proceduru i trećeg dana, kada bi sirup već trebalo da bude dovoljno gust.
Pomešajte slatko sa limuntusom i sipajte u tegle, između šljiva stavljajte zapečene orahe. Zatvorite tegle i sterilizujte 5 minuta.