UŽIVAJTE U PROCESU

NAPRAVITE NAJLEPŠE ŠARE ZA SLAVSKI KOLAČ: Svaka nosi posebnu simboliku, a evo šta koja ZNAČI

Neka vam slavski kolač ove godine bude najdivnji uz prelepe šare!

Recepti
16:29h Autor:
NAPRAVITE NAJLEPŠE ŠARE ZA SLAVSKI KOLAČ: Svaka nosi posebnu simboliku, a evo šta koja ZNAČI
Kako se prave najlepše šare za slavski kolač?, Foto: Privatna Arhiva

Slavski kolač je neizostavan na slavskoj trpezi, ali su veoma važni i ukrasi koji se na njemu nalaze. Svaki od njih ima svoje značenje, simboliku, želje koje sa sobom nosi i upravo se iz tog razloga stavljaju na kolač.

Na primer, klas pšenice, kao i grozd, prave se sa željom da bude rodna godina. Burence se pravi da u kući bude svega u izobilju. Knjiga je simbol znanja, a ptica zdravlja, mira i veselja. Cveće označava lepotu i čistu dušu ukućana…

Veoma bitan ukras na slavskom kolaču je pečat prosfornik. Pečat možete ispisati sami ili možete koristiti drveni. Na njemu su ispisana slova IS HS NI KA – sa značenjem „Isus Hristos pobedjuje“. Pravi se pet komada, 4 sa strane kolača (sa sve 4 strane sveta) i jedan odozgo, preko krsta koji se pravi od pletenica.

Slava, Slavski kolač
foto: Stil

Ukrase pripremite dan pre nego što ćete praviti slavski kolač, jer je najbolje kada se malo isuše.

Kako se pravi testo za šare?

Potrebno vam je:

  • 200 gr oštrog brašna
  • 100 gr gustina
  • 1 kašika soli
  • 1 – 2 dcl hladne vode

Način priprema:

Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dcl vode, pa viljuškom izmešajte. Ako je testo i nadalje mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte i tako dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, naprotiv. Ali, ne treba ni da se cepa, nego da ga možete lepo umesiti.

Kada ste dobro umesili testo, stavite ga u kesu, pa u frižider na 15 – ak minuta. Za to vreme pripremite tacnu, stavite na nju čistu krpu i pospite je brašnom. Tu ćete slagati gotove ukrase da se suše. Takodje, pripremite i dasku na kojoj ćete pripremati ukrase. Još možete pripremiti i šoljicu sa hladnom vodom i četkicu za mazanje.

Kada je testo odmorilo u frižideru, izvadite ga i secite pomalo, kako se testo koje ne koristite ne bi sušilo.

Slava, Slavski kolač
foto: Shutterstock

Pustite mašti na volju i uživajte u pravljenju prelepih šara.

Pečat prosfornik

Drvenim pečatom utisnite slova na tanko razvijeno testo (oko 2mm), pa ih opsecite nožem. Ako nemate drveni pečat, ispišite čačkalicom slova na testo, sa sve četiri strane krsta, pa ih isecite nožem u kvadrat. Ovo ponovite 5 puta.

Cvet

Ponovo razvijte parče testa na nekih 2mm, pa manjom modlom, čašicom od rakije ili slično, vadite krugove, 5 – 6 komada za jedan cvet. Slažite krugove jedan na drugi, tako da svaki zakloni polovinu prethodnog. Pre nego što stavite jedan na drugi, tu polovinu preko koje će ići sledeći, premažite vodom, pa „zalepite“ sledeći krug. Kada ste stigli do kraja, urolajte krugove. Vrhove krugova malo razvucite u latice, a ako imate viška pri dnu, slobodno ga nožem odsecite.

Grozd

Modlom isecite jedno srce, pa išarajte po njemu čačkalicom žilice lista. Onda oštrim vrhom noža zasecite ivice srca, a negde i isecite parčence, kako bi što više ličilo na list. Ne bacajte se u očaj ako to baš nije idealno ? Onda od nekih otpadaka testa isecite tanke trakice, pa ih po sredini malo zavrtite… da liče na dršku grozda. Takodje od otpadaka testa, oblikujte kuglice koje ćete poredjati na jednu polovinu lista, da liče na grozd.Opet – nismo umetnice, nego domaćice, pa nije strašno ako to nije savršeno!

Burence

Uzmite parče testa, kao, recimo, pola malog prsta , pa od njega napravite valjak. Malo mu odsecite vrhove da dobijete ravno dno i vrh bureta. Čačkalicom utisnite šare po dužini, to su kao daske. Dve trake popreko, a izmedju jedne trake i dna zrno bibera (kao slavinica na burencetu).

Slava, Slavski kolač
foto: Shutterstock

Ptičice:

Uzmite parče testa, pa ga dlanovima razvaljate u dugačak valjak. Zavežite ga u čvor, tako da sa jedne strane tek malo viri, to će biti glava ptice, sa druge strane malo više, to će biti repić. Glavu oblikujte kako po osećaju o utisnite zrno bibera sa obe strane gde bi trebale biti oči. Umesto bibera, može i seme lana. Rep pritisnite nožem ili slično, da ga spljoštite. Tupom stranom moža malo utisnite linije, koje će glumiti pera, pa onda oštrom stranom izrežite na par mesta. Takodje, tupom stranom noža ili čačkalicom, iscrtajte linije po čvoru koji je ostao da glumi telo ptice, koje će ličiti na pera.

Knjiga

Isecite 3 – 4 pravougaonika (od tanko razvijenog testa), koji će biti različitih veličina. Stavite najveći dole, pa uz levi i desni kraj stavite po čačkalicu. Onda stavite malo manji pravougaonik, pa opet čačkalice, pa opet manji pravougaonik. Ponovite 3 – 4 puta. Za kraj, u sredinu stavite jednu čačkalicu i pritisnite, da biste dobili lep oblik otvorene knjige. Čačkalice ćete izvući sutradan, pre pečenja, kada se ukrasi osuše. Onda će ostati tako razdvojene stranice, baš kako treba.

Klas žita:

Od parčeta testa, oblikujte valjak, 4 – 5 cm dužine, oko 1 cm širine, sa time da donji deo valjka skroz istanjite, kako biste dobili dršku. Blago pritisnite deblji deo valjka, da se samo malo stanji. Onda, n.pr. makazicama za nokte (koje, je li, dobro operete pre ovoga), zasecate testo uz jednu ivicu, pa uz drugu, pa za kraj, kroz sredinu.

Sve pripremljene ukrase slažite na pripremljenu tacnu sa krpom posutom brašnom, te ostavite do sutradan da se suše. Ukrasi će na taj način zadržati svoju formu i kada ih poslažete na kolač, takodje, biće lakši, te neće propasti u testo od kolača tokom pečenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs