1. Džumbus paprikaš
Sastojci: 1 praziluk, 1 šargarepa, 4 sveže paprike, 3 krompira, 3 paradajza, so, biber, suvi začin, lovorov list, malo mlevene paprike, ulje
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
2. Zapečeni zeleni ručak iz rerne
Sastojci: 500 g pirinča, 1 glavica crnog luka, 100 ml ulja, 2-3 čena belog luka, malo peršuna, 200-250 g spanaća, kašika mešavine suvog začina, so i biber po ukusu, 1 šargarepa, 200-300 g šampinjona.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
3. Zalivena slatka posna jabučara
Sastojci: 500 g gotovih tankih kora, 6 velikih jabuka, 6 kašika šećera, po želji cimet, 6 punih kašika griza, 150 ml ulja.
Sirup: 800 ml vode, 600 g šećera.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
4. Manastirski paprikaš
Sastojci: 1/2 kg krompira, 1/2 kg crnog luka, 2 šargarepe, 4 mesnate paprike, 1 veza peršuna, 2 kašike suvog začina, 2 kašike brašna, mlevena paprika, so.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
5. Hilandarska boranija
Sastojci: 1 kg boranije, 1-2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, malo peršuna, 3 paradajza, so po ukusu, maslinovo ulje.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
6. Posne šnicle od pirinča u sosu od pečuraka
Sastojci: 1 šolja od 200 ml pirinča, 2+2 kašike brašna, biber, so, ulje, 2 kašike suvih pečuraka.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
7. Krem supa od bundeve i praziluka
Sastojci: 500 g bundeve, 4 praziluka, litar supe od povrća, čen belog luka, 2 kašike ulja, so, biber, lovorov list.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
8. Pasta sa tunjevinom
Sastojci: 300 g testenine, pola praziluka, maslinovo ulje, 100 ml kuvanog paradajza, začin, so, biber, 1 konzerva tunjevine.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
9. Paprike punjene pečurkama (posno na vodi)
Sastojci: 8 paprika, 200 g bukovača, 500 g pšenice, 3 čena belog luka, 100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
10. Pastrmka sa tikvicama i šargarepom
Sastojci: 4 pastrmke (po 200 g), 4 kašike limunovog soka, 150 g biljnog margarina, 250 g pirinča, 450 g tikvica, 400 g šargarepe, 120 ml belog vina, kari so, biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
11. Hrskavi pohovani karfiol
Sastojci: 1 glavica mladog karfiola, 40-50 grama prezli, ulje, 200 grama brašna, so, suvi začin, 1/4 kesice praška za pecivo, 250 ml kisele vode.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
12. Posna sarma sa ajvarom i prazilukom
Sastojci: listovi kiselog kupusa, 200 g heljde, 100 g pirinča, 1 manji celer, 1 šargarepa, 1 manji krompir, mlevena paprika, biber, so, 1 glavica belog luka, 2 glavice crnog luka, manji praziluk, veza peršuna, 2 kašike ajvara, maslinovo ulje.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
13. Popajeva pita
Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 400 g spanaća, 200 g šampinjona, 100 g praziluka, ulje, so, 100 g tofu (sojinog) sira ili posnog kačkavalja
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
14. Kremasti posni kolač od dva sastojka
Sastojci: 6 kesica posnog šlaga, 300 g mlevenog posnog keksa.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
15. Posna kupus čorba
Sastojci: 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 2 krompira, malo kupusa, 2 cveta karfiola, 50 g ajvara, 50 ml paradajza kuvanog, mlevena paprika, lovorov list, 1 kašika brašna, biber, so, peršunov list.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
16. Posna gužvara sa kupusom
Sastojci: kore od heljde, manja glavica slatkog kupusa, 1 praziluk ili veća glavica crnog luka, 1 veća crvena paprika, ulje, so, biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
17. Posna čoko baklava
Sastojci: posne kore za baklavu, 100 g posne čokolade, 100 g griza, 200 g oraha, 250 g posnog margarina.
Za preliv: 500 g šećera, 4 dl vode, 3 vanilin šećera, sok od pola limuna.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
18. Posna karamel torta bez pečenja
Sastojci: 260 gr posnog keksa; 200 gr posnog margarina; 3 pudinga od karamela; 600 gr banana; 600 ml soka od breskve; 200 gr šećera; 50 gr prah šečera.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
19. Turska posna musaka
Sastojci: 1 kg tikvica, 500 g patlidžana, 1 glavica luka, 2 paprike, 2 krompira, 500 ml paradajz pirea, so i biber po ukusu, malo maslinovog ulja, struk mirođije, struk peršuna.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
20. Posna čorba sa knedlama
Sastojci: 1 zelena paparika, 2 šargarepe, 1/2 praziluka, 1 krompir, par karfiola, 1 koren peršuna, list peršuna i celer, ulje, biber, začin.
Sastojci za knedle: 2 kašike brašna, 2 kašike griza, 1/2 praška za pecivo.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
21. Mekane posne kiflice
Sastojci: 500 g brašna, 280 g vode, 20 g ulja, 20 g kvasca, 15 g šećera, 10 g soli, 60 g posnog margarina za mazanje, 60 g posnog margarina za kuvanje.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
22. Posni burek sa višnjama
Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu; oko 1kg očišćenih višanja; šećer (zavisno od ukusa. Ko voli slađe neka ne štedi, slobodno stavite dosta šećera jer su višnje kiselije); 100 grama šećera u prahu; 200 ml kisele vode; 100 ml ulja.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
23. Makarone sa spanaćem i susamom
Sastojci: 450 grama spanaća (može u briketima); 450 grama testenine; 3 kašike maslinovog ulja; 1 čen belog luka, so i biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
24. Hrskavi šaran sa krompir salatom
Sastojci: 700 g očišćenog i isečenog šarana; so; mlevena paprika; 4 kašike pšeničnog brašna; 4 kašike kukuruznog brašna; ulje.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
25. Posna oblanda sa narandžom
Sastojci: 1 manja oblanda; 150 grama keksa posnog; 100 gr crne čokolade; 100 gr bele čokolade; 200 gr margarina posnog; 200 ml soka od narandže i korica; 250 gr šećera; 100 grama oraha.