PREDLOG POSNOG JELOVNIKA

OVO NIKAKO NE SMETE DA JEDETE KAD POSTITE: Samo ćete otrovati telo!

Pravilan post znači pravilan rad tela i uma

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVO NIKAKO NE SMETE DA JEDETE KAD POSTITE: Samo ćete otrovati telo!
Foto: Profimedia

Počeo je Veliki Vaskršnji post i većina nas je startovala pogrešno. Najgora stvar koju možete da uradite tokom posta je da se hranite iz pekare. Pekarske proizvode morate da zanemarite tokom bilo kojeg posta, inače ćete svoje telo da otrujete, umesto da ga očistite - što je i cilj posta.

Ako dane provodite na brašnu, testenini, masnoćama, i šećerima vi ćete samo dobiti kilažu, umesto da je gubite. Iako kilaža nije suština posta, ipak je znak da radite nešto pogrešno.

Post treba da bude čišćenje tela, a samim tim i duše. Stoga tokom posta jedite ovo:

Predlog za dane kada se posti na ribi je da jedete za doručak pitu od heljdinih kora sa prazilukom i pečurkama. Za ručak jedite masnu, morsku ribu. Sa tim ćete uneti omega 3 masne kiseline. Uz ribu jedite salatu od krompira, prosa i td. Za užinu jedite sveže voće. Za večeru jedite miks povrća koji je bareno i posoljeno.

Predlog za dane kada se posti na ulju: Za doručak jedite domaći hleb uz namaz od humusa. Možete jesti i tahini sa čokoladom i medom i domaćim hlebom. Za ručak jedite čorbicu od povrća koje možete i da ispasirate i napravite krem čorbice. Možete da spremite i rižoto sa raznim vrstama povrća. Za užinu pojedite malo crne čokolade, šaku oraha. Za večeru opet možete da pojedete bareno, ali i sveže povrće. Što se tiče ručka, možete da spremite i podvarak. Možete da dinstate i pečurke sa restovanim krompirom.

Predlog za dane kada se posti na vodi: Jedite što više svežeg povrća, grckajte kupus, šargarepu, jabuku. Pijte dosta vode i dajte telu šansu da se očisti. Možete jesti što više orašastih plodova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs