"Čini se da se u zadnjih nekoliko godina "pojavilo" mnogo novih žitarica za koje nikada nismo ni čuli ili koje su pak ponovo postale popularne i za koje verujemo da su kvalitetnije od dobro nam poznate pšenice, pirinča i kukuruza. Što se tiče pšenice, a naročito proizvoda od belog brašna, za većinu nas preporuka jeste da ih smanjimo i zamenimo proizvodima od celog zrna žitarica i pseudožitarica", ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, piše Blic.
"Pseudožitarice su heljda, amarant i kinoa i zaista se sve tri odlikuju izuzetno dobrim nutritivnim profilom, te bih preporučila njihovu upotrebu. Kinoa i amarant se posebno ističu svojim aminokiselinskim sadržajem, sadrže gotovo sve esencijalne aminokiseline zbog čega su odlična altternativa za meso, naročito važne u periodima posta. Heljda može biti posebno korisna kod problema "propusnih creva" i različitih intolerancija koje zahtevaju oporavak creva, kada pšenica može smetati", dodaje naša sagovornica.
Danas su sve ove namirnice lako dostupne i mogu se nabaviti u svakom bolje opremljenom marketu ili zdravoj hrani, a iskusne domaćice znaju da je moguće čak kupiti i gotov hleb, testeninu ili kore za pitu od heljde. S druge strane kinoa, koju zovu još i "majkom svih žitarica" se najbolje ponaša u različitim salatama - mogućnosti kombinovanja su brojne, a ova namirnica lepo se slaže sa gotovo svim drugim povrćem, posebno pečurkama, pasuljem, paprikom, čeri paradajzom. Ipak, od nje je moguće napraviti i različite krekere, pite, čorbice...
Stručnjaci ističu i da je redovno konzumiranje kinoe zbog visokog nivoa magnezijuma povezano sa boljim zdravljem srca. Takođe, dobar je izbor za ljude sa dijabetesom tipa 2 i za one koji su u riziku da ga razviju. Kinoa sadrži puno vlakana, proteina, vitamina B i gvožđa. Najbolje što kinoa nudi jeste visok nivo proteina, što je posebno važno za vegane čija ishrana je neretko siromašna proteinima.
Inače, još jedna prednost pseudožitarica jeste što ne sadrže gluten, a to je jedan od razloga zašto su naglo postale popularne u poslednjih nekoliko godina, u svetlu činjenice da sve sve više ljudi okreće bezglutenskoj ishrani.
Olajdžija se osvrnula i na sve širu zastupljenost bulgura i kus-kusa, istakavši da je reč o prerađenom zrnu u različitom stepenu, te da su zato ipak bolji izbor integralne žitarice. Ona savetuje i da u svakodnevnoj ishrani preskočimo upotrebu pahuljica za doručak i okrenemo se upravo ovim zdravijim žitaricama i pseudožitarica.
"Razume se, ne postoji "pobednik" u ovoj grupi namirnica te je najbolji savet kombinacija svih (pseudo)žitarica kako bismo dobili najbolje od svake. Heljda, amarant, kinoa, proso, pirinač, kukuruz, ovas, spelta... sve one mogu biti deo uravnotežene ishrane, te ih sve možemo pripremati i u slanom i slatkom izdanju. Slatka varijanta ovih žitarica mnogo je hranljivija i zasitnija od klasičnih pahuljica koje danas široko koristimo", zaključuje ova nutricionistkinja.
RECEPTI SA KINOOM I AMARANTOM
Mi vam ovog puta donosimo dva jednostavna, a vrlo lepa i izdašna recepta sa kinoom, te amarantom u glavnoj ulozi.
Salata sa kinoom i pasuljem
- ½ šolje kuvane kinoe
- ⅔ šolje kuvanog crvenog pasulja (može i iz konzerve)
- malo ceđenog limuna
- maslinovo ulje, so, biber (po ukusu)
- 1 paradajz iseckan na kockice
- 1 šaka bebi spanaća
- sitno seckan mladi luk (može i crni)
Priprema:
Povrće i kinou pomešajte u velikoj činiji, potom dodajte začine, ulje i limunov sok i sve dobro promešajte. Prijatno!
Amarant sa povrćem
- crni i beli luk
- puter, maslinovo ulje
- vrganj
- još pečuraka po izboru
- amarant
- soja sos
- crveno vino
Priprema:
Zagrejte kašiku putera i kašiku maslinovog ulja na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte krupno seckani luk i ostavite da se dinsta oko 10 do 15 minuta. Vodite računa o temperaturi.
U posebnoj posudi šolju vrganja prelijte sa dve šolje provrele vode i ostavite da odstoje 10 do 15 minuta. Potom ih procedite, a tečnost nemojte bacati, već ulijte u činiju i sačuvajte je, iseckajte ih i odložite sa strane.
Tečnost u kojoj su bile potopljene pečurke dodajte u šerpu sa lukom, zajedno sa još dve i po šolje hladne vode i dve šolje amaranta.
Poklopite šerpu sve dok ne proključa, a potom kuvajte još 20 do 25 minuta. Zatim umešajte kašičicu soli i sklonite sa ringle.
U tiganju istopite kašiku putera i kašiku maslinovog ulja. Propržite sitno seckana tri čena belog luka, ranije iseckane vrganje i još 450 grama pečuraka po vašem izboru. Posolite, dodajte kašiku soja sosa i dinstajte sve od 8 do 10 minuta. Zatim dodajte tri kašike slatkog, crvenog vina i dinstajte još dva minuta.
Sipajte amarant u tanjir, a na vrh pospite smesu od pečuraka.