SAZNAJTE VIŠE

DR IVAN ĐURIĆ: Evo šta se dešava u telu kada je visok CRP! Obratite pažnju!

Skok CRP-a je alarm da nešto u organizmu nije kako treba, ali on ne može da pokaže ni mesto, ni uzrok upale. Za to su potrebne ostale dijagnostičke analize koje će odrediti lekar.

Saveti stručnjaka
09:14h Autor:
DR IVAN ĐURIĆ: Evo šta se dešava u telu kada je visok CRP! Obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Na osnovu vrednosti C reaktivnog proteina može se proceniti stepen upalnog procesa u organizmu. Koristan je i u proceni kako bolest napreduje kao i kako deluje određena terapija.

- CRP je skraćenica koja označava C reaktivni protein koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi koristi se kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja. Povišen CRP je zbog korona virusa došao u žižu interesovanja, ali morate znati da je on samo jedna od analiza koja se radi u borbi protiv različitih bolesti i stanja – objašnjava dr Ivan Đurić, specijalista opšte medicine.

Ako se sumnja, kaže naš sagovornik, da je u pitanju infekcija, da bi se identifikovao tačan uzročnik rade se brisevi, daju se uzorci na analizu (npr. urinokultura, koprokultura), ali se traži i nalaz antitela, kao i PCR testovi.

- Pored toga rade se radiološka ispitivanja koja obuhvataju razna snimanja (rentgenska, ultrazvučna, skenerom, magnetnom rezonancom), biopsije i mnoge druge procedure u potrazi za dijagnozom. Važno je i kako izgleda sam bolesnik, da li ima visoku temperaturu, šta ga boli, koliko dugo traju tegobe.

Smatra se da su normalne vrednosti CRP-a od 0-5 mg / L. Vrednosti od 5-10 mg / L se obično sreću kod pušača. Kod blažih upala, CRP je obično do 40 mg/L, dok kod ozbiljnijih upala ide preko 50, a kod bakterijskih infekcija vrednosti CRP-a su obično preko 100 mg/L.

- Ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životnu dob. Nenormalno niske vrednosti srećemo kod osoba koje su na terapiji lekovima za smanjenje masnoće u krvi ili su uzmali lekove na bazi acetilsalicilne kiseline. Ipak, nikako ne treba gledati samo vrednost CRP-a , tako da tumačenje treba prepustiti lekarima. Uvek se sagledava kompletno stanje pacijenta i svi ostali rezultati zajedno da bi se donela prava odluka.

Visoke vrednosti mogu se očekivati kod infekcija, pojačanog fizičkog napora, trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva, pušenja i visoke nadmorske visine, kod izrazito povišene masnoće u serumu i postojanja tzv. reumatoidnih faktora. Takođe mogu se očekivati i kod šećerne bolesti i arterijske hipertenzije.

- Skok CRP –a imamo i kod sistemskog lupusa, reumatoidnog artritisa, zapaljenja zidova krvnih sudova, kod zapaljenjskih oboljenja creva, upale pluća, tuberkuloze, reumatske groznice, malignih oboljenja, a naročito kod limfoma.

CRP je povišen kod infekcija, naročito bakterijskih, u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj, pa to nekad može biti dijagnostički parametar za razlikovanje bakterijskih i virusnih infekcija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs