UŽAS

POPIO 200 ŠOLJICA KAFE I PAO NA MESTU MRTAV: Zbog ove greške srce mu se bukvalno raspuklo na komade!

Fatalna doza kofeina ubila je muškarca na mestu

Lepi & Zdravi
Autor:
POPIO 200 ŠOLJICA KAFE I PAO NA MESTU MRTAV: Zbog ove greške srce mu se bukvalno raspuklo na komade!
Foto: Shutterstock

Muškarac u Velikoj Britaniji preminuo je od predoziranja kofeinom nakon što je popio mešavinu koja je sadržala kofein u količini jednakoj oko 200 šoljica kafe, prenose britanski mediji.

Tom Mensfild (29), bio je lični trener koji je naručio vrećicu kofeina u prahu od 100 grama (3,5 oz) za upotrebu u dodacima pića, navodi Yahoo News. Međutim, prilikom merenja praha na vagi, napravio je grešku koja je rezultirala time da je popio fatalnu dozu kofeina.

Preporučena doza kofeina u prahu bila je između 60 i 300 miligrama (0,002 i 0,01 oz), ali vaga koju je Mensfild koristila imala je početnu težinu od 2 grama (0,07 oz), navodi BBC. To je značilo da je Mensfild na kraju konzumirao nekoliko grama praha, što je ekvivalentno do 200 šoljica kafe, navodi BBC.

Odmah nakon što je popio piće, Mensfild se uhvatio za grudi i rekao da mu srce ubrzano kuca i da oseća jak bol u grudima. Tada je počela pena da mu ide na ustima, a supruga je pozvala hitnu pomoć. Mensfild je odveden u bolnicu nakon srčanog zastoja, a kasnije tog dana proglašen je mrtvim.

Patolog je otkrio da je Mensfild imao nivo kofeina u krvi od 392 mg po litru. Tipičan nivo kofeina nakon popijene šoljice kafe je oko 2 do 4 mg po litru, preneo je Bi-Bi-Si.

Kofeinski prah može biti opasan jer je mnogo jači od napitaka koji sadrže kofein, poput kafe. U 2015. godini, američka Uprava za hranu i lekove upozorila je nekoliko kompanija koje prodaju prah da njihovi proizvodi predstavljaju „značajan ili nerazuman rizik od bolesti ili povrede potrošača“, preneo je Lajv Sajens.

Agencija za lekove je primetila da potrošačima može biti teško da precizno izmere sigurnu dozu kofeina u prahu. Na primer, da bi izmerio 50 mg praha pomoću merne kašike od četvrtine kašičice, potrošač treba da napuni samo 6% kašike. „Razlika između bezbedne količine i toksične doze kofeina u ovim čistim praškastim proizvodima je veoma mala“, navodi agencija.

U Mansfieldovom slučaju, kompanija koja je prodala kofeinski proizvod u prahu nije uključila mericu za merenje u vreme Mensfildove smrti; ali brend sada uključuje mericu, prema North Vales Live. U uglu je pisalo da bi Mensfild verovatno još uvek bio živ da je merica bila dostupna u to vreme, izvestio je North Vales Live.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs