ljubavna prića sa tragičnim krajem

SKONČALA POLUGOLA SA NOŽEM U STOMAKU: Ubio ljubav svog života, pa se predozirao. Istina nikad nije utvrđena! (FOTO)

U ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, gosti hotela “Čelsi” na Menhatnu u Njujorku bili su svedoci neobičnih zvukova koji su dopirali iz sobe gitariste “Seks Pistolsa” Sida Višusa.

Vip priča
12:10h Autor:
SKONČALA POLUGOLA SA NOŽEM U STOMAKU: Ubio ljubav svog života, pa se predozirao. Istina nikad nije utvrđena! (FOTO)
Nensi Spangen i Sid Višus, Foto: Profimedia

Kakvi su gosti bili tih sedamdesetih godina prošlog veka u ovom hotelu, krici, urlanja i jauci nisu bili neobična pojava. Međutim, ovo što se čulo tog jutra nije bilo uobičajeno. Toga su postali svesni i gosti hotela, kada je telo Nensi Spangen iznešeno u vreći za leševe. Imala je samo 20 godina.

Narkomanka i grupi devojka

Pre nego što je stradala, Nensi Spangen je bila lepa devojka iz Filadelfije koja se preselila u veliki grad. Bila je grupi devojka, ona koja obožava partijanje na pank muzičkoj sceni.

“Bila je baš iskrena u tome. Nabavljalaje drogu za bendove“, rekla je fotografkinja Ajlin Polk, koja je sedamdesetih godina prošlog veka poznavala Nensi. “U to vreme, da biste bili grupi devojka, trebalo je da budete visoki, mršavi i da se moderno oblačite… A onda se pojavila Nensi. Nije se trudila da bude slatka ili šarmantna. Nije govorila ljudima da je model ili plesačica. Imala je neurednu, smeđu kosu i višak kilograma. Kao da im je dobacivala “Da, ja sam prostitutka i baš me briga“.

Sebična, samoživa osoba

Nensi Spangen je bila osoba koja nikad nije brinula o tuđim osećanjima, a ta osobina ju je uvalila u brojne nevolje, još kad je bila dete. Čak je izbačena iz škole zbog dugačkog jezika. Ipak je diplomirala sa 16 godina i težila je da stekne više obrazovanje. Pošto je upisala višu školu u Koloradu, skapirala je da školovanje, ipak, nije za nju i preselila se u Njujork. Bila je vrlo inteligentna, odličan sagovornik i to je ono što je Sid voleo kod nje.

Iako su mnoge grupi devojke bile šokirane njenim izledom i ponašanjem, Spangenova nije obraćala pažnju. Bila je u pratnji Džonija Tandersa i Džerija Nolana iz “Hartbrejkersa” na nastupima u Njujorku i u Londonu. U Londonu se pridružila novoj grupi, “Seks Pistolsima“, u kojoj ju je posebno zainteresovao basista Džon Sajmon Riči, poznatiji kao Sid Višus.

TUŽNA LJUBAVNA PRIČA OLJE IVANJICKI: Ovaj svet napustila je 4 decenije posle njega, ostala su samo pisma! (FOTO)

Sid, Nensi, Sid Višus, Nensi Spungen
foto: Profimedia

Jedino je Sid Višus u njoj video nešto posebno

Za razliku od ostatka benda, koji su bili protiv nje toliko da joj nisu dozvolili da sa njima ide na turneje, Sid je u Nensinom sebičnom i bezosećanom ponašanju video nešto privlačno i zanosno. Kada su se njih dvoje sreli te 1976. godine, odmah su izbili u prvi plan, uprkos što je nju pratila reputacija narkomanke i pokretne nevolje. Od tada su njih dvoje bili nerazdvojni.

“Nensi… je naučila Sida sve o seksu i drogama i o načinu života njujorških rokera“, ispričao je je Malkom MekLaren, menadžer “Seks Pistolsa“. Realno gledano, Višusu je bilo porebno vrlo malo da uči. I pre upoznavanja sa Nensi Spangen, Sid Višus je bio problematičan. Članovi benda se nisu sramili da javno kažu da je Sidova zavisnost usporavala grupu i da upravo to uzrok otkazanih ili prekinutih nastupa. N jegov odnos sa Nensi je samo pogoršao stanje. Na kraju, u januaru 1978. godine, “Seks Pistolsi” su se raspali, zbog, kako su naveli, Višusovog poroka i zavisnosti i, između ostalog, zbog Sidove veze sa Nensi.

Odvojeni od sveta do – smrti

U avgustu iste godine, Sid Višus i Nensi Spangen su se uselili u hotel “Čelsi“. Hotel “Čelsi” je bio poznat u umetničkim krugovima i kod muzičara. Ovaj hotel je bio dom Bobu Dilanu, Dženis Džoplin, Igiju Popu i Džimiju Hendriksu , a u njemu su stanovali slikari Džekson Polak i Endi Vorhol.

Tokom dva meseca, ovaj čuveni hotel je bio sklonište za napoznatiji par u svetu pank muzike, mesto gde su mogli da pobegnu od sveta. Oni su tako znali da žive danima, a ponekad i nedeljama. Prijatelji Sida i Nensi su, s razlogom, bili zabrinuti. Plašili su se da će njihova zavisnost da im dođe glave. To se, u ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, i desilo.

Droga, opijati

Prethodne noći nekoliko Sidovih prijatelja je bilo u hotelskoj sobi sa njim i Nensi, i bili su svedoci kako nekadašnji basista grupe “Seks Pistols” uzima velike količine droge.

“Nekoliko njih je videlo Sida kako uzima čak 30 tableta “tuinala” – mnogo veću dozu barbiturata nego što bi većina nas mogla da preživi, a jedna je dovoljna da maltene svakog dovede do duboke nesvesti nekoliko sati. Sid je bio u tom komatoznom stanju i tokom jutra kad je Nensi stradala“, napisala je Šeril Tipins u svojoj knjizi o najpoznatijim gostima hotela “Čelsi” pod naslovom “U odajama palate snova: Vreme i život legendarnog njujorškog hotela “Čelsi”” (“Inside the Dream Palace: The Life and Times of New York Legendary Chelsea Hotel“).

Polugola, sa nožem u stomaku

Oko pola tri izjutra 12. oktobra, Nensi je zamolila Sidovog telohranitelja i dilera da nabavi “dilaudid“, opijat i analgetik.

U pola osam ujutru, iz sobe broj 100 gde su boravili Sid i Nensi čuo se ženski krik. U 10 sati, Sid je nazvao je recepciju, tražeći pomoć. Osoblje hotela je došlo do sobe gde su zatekli Nensi Spangen, golu do pola na podu kupatila, sa nožem zabodenim u stomak. Dvadesetogodišnja devojka je iskrvarila do smrti. Sid Višus je uhapšen. Bio je pod dejstvom opijata, optužen za ubistvo svoje devojke Nensi Spangen.

Neuspeli samoubilački dogovor?

Tad, nekoliko medija je izvestilo da je Sid priznao zločin rečenicom “Jesam, ja sam to učinio… jer sam jebena džukela“, zbog čega policija nije sumnjala ni na kog drugog. Međutim, posle hapšenja Sida Višusa otkriveno je da je on spavao kad se ubistvo dogodilo. Javnost, uključujući Sidove prijatelje i porodicu, je verovala u muzičareve tvrdnje.

NA DAN NJENOG VENČANJA, pojavio se ispred crkve: Tragična LJUBAVNA PRIČA Džejmsa Dina i Pjer Anđeli! (FOTO)

Mnogi su spekulisali da je tragičan događaj nastao kao rezultat neuspelog samoubilačkog dogovora, koji je par romantizirao kao pank verziju Romea i Julije.

“Ona je bila njegova prva i jedina ljubav u životu“, rekao je MekLaren. “Verujem da je Sid nevin“.

Heroin došao po svoje

Nepuna četiri meseca posle hapšenja, Sid je umro od predoziranja heroinom. Bio je na slobodi i pravio je žurku u stanu u Grinič vilidžu , pošto se vratio iz zatvora i pedesetpetodnevne rehabilitacije od droge. Sid je bio u zatvoru zbog nastrtaja na brata Peti Smit, Toda. Naime, Sid je napao Toda sa polomljenom bocom “hajneken” piva u noćnom klubu “Hura”, dok je bio na uslovnoj slobodi, pošto je uhapšen zbog sumnje da je ubio Nensi.

Sidov leš su pronašle njegova majka i nova devojka. Imao je 21 godinu. Po smrti Sida Višusa, policija je zatvorila slučaj Nensi Spangen. Glavni osumnjičeni je bio mrtav i policiji se činilo besmisleno da nastavi sa istragom.

Zaveo najlepšu ženu sveta, pa je slomio: Ljubavna priča koja je dotukla Merilin Monro! (FOTO)

Sid, Nensi, Sid Višus, Nensi Spungen
foto: Profimedia

Teorije o Nensinoj smrti u filmovima

Bilo je nekoliko teorija vezanih za ubistvo. Jedna od njih je da je Nensina smrt samoubistvo, a druga da je telohranitelj i diler droge bio ubica. Nijedna od ovih tvrdnji nije istražena, pa je do danas slučaj ostao nerešen i samo je još jedan od misterioznih skandala koji jasno ukazuju na to koliko život grupi devojke može da bude loš.

Šta se desilo tog oktobarskog jutra, prvi je prikazao Fil Strongmen u filmu “Pretty Vacant: A History of UK Punk” iz 2007. U flmu, on tvrdi da bi Rokets Redgler, koji je bio Sidov telohranitelj, diler droge i gardarober, a koji je umro 2001, mogao da bude krivac za Nensino ubistvo, pošto ga je videla da krade novac iz Sidove sobe.

Činjenica je da je novac stvarno nestao iz sobe te noći. Sid je dosta zaradio od objavljivanja obrade Sinatrove pesme “My Way“, a keš koji se nalazio u hotelskoj sobi je bio za drogu, naravno.

Kakva god da je istina, Sid i Nensi su postali nerazdvojni u smrti, kao Keti i Hitklif iz “Orkanskih visova“. Njihovu romansu je predstavio i Aleks Koks u biografskom filmu iz 1986. “Sid i Nensi”, sa Gerijem Oldmanom i Kloe Veb u glavnim ulogama. U tom filmu se reditelj igra sa činjenicom da ju je Sid ubio, mada je zadržana dvosmislenost da li je to učinio namerno ili slučajno.

Džon Lidon frontmen “Pistolsa” je izrazio žaljenje 2014. zato što je pozvao svog prijatelja iz detinjstva, Sida, u bend. “Nije imao šanse da se izvuče, da bude drugačiji. Njegova majka je bila heroinski zavisnik. Osećam se loše što sam ga doveo u bend, Sid se uopšte nije snašao. Smatram se donekle odgovornim za njegovu smrt“.

I majka heronski ovisnik

Sidovo telo je, kao što sam napisala, pronašla njegova majka En Beverli pored igle i kašičice. Ona je sina snabdevala heroinom koji ga je ubio.

Lidon je Sidovu majku opisao kao “čudnu hipi ženu“. En je napustila Sidovog oca. Kao mali, Sid se mnogo selio, a živeo je sa majkom i na Ibici gde je ona, navodno, prodavala kanabis da bi zaradila za život. Konačno su se smirili u Hekniju.

Sidu Višusu je scensko ime dao prijatelj Lidon i to po uginulom hrčku, jer su i Sid i hrčak “znali da ugrizu“.

Upad na pank scenu

Kad je pank počeo da se razvija kao muzički pravac, Sid je bio redovan u “Klubu 100” na Oksford stritu. Znali su ga, jer je čistio klub, na nastupima je umeo da maše lancem od bicikla, bacao je pića, i izmislio je čudan ples, tako što je skakao gore – dole da bi bolje video binu.

Sid je prvo bio bubnjar grupe “Sijuksi i Banšiz” i svirao je na njihovim prvim nastupima.

Vrtoglav uspeh i još vrtoglaviji pad

Sidovo pridruživanje “Pistolsima” 1977. pružilo je Višusu rešenje za bes koji je nosio u sebi. Vrtoglavi uspon i još vrtoglaviji pad benda, uzdizanje iz mančesterskih podruma gde su svirali, do poslednjeg nastupa u “Vinterlend balrumu” u San Francisku, bio je tako briljantan i kratak.

“Seks Pistolsi” su provocirali svakom pesmom i nastupom, a Sidu je bilo dozvljeno da se prepusti svojim primarnim instiktima, što je oduševilo odnašnje britanske tinejdžere i vrlo brzo je postao njihov idol. Drogiranje je bilo samo deo svega. Sidovo samodestruktivno ponašanje je znalo da dođe dotle da se svesno isekao na limenku od pasulja, dok su se on i Nensi goreli cigaretama po rukama.

Nakon njegove smrti, zarekla se da se nikad više neće udavati: Ljubavna priča koja sve ostavlja bez daha! (FOTO)

Sid, Nensi, Sid Višus, Nensi Spungen
foto: Profimedia

Bez kontrole besa sa dobrim smislom za humor

I danas je ličnost Sida Višosa nepoznanica. Priče kako je fizički zlostavljao Nensi, povraćao na grupi devojke, davio mačke i da se stalno svađao i nasrtao dok je trajala američka turneja “Pistolsa“, i danas se mogu čuti. Oni koji su ga poznavali pričaju drugu priču. Stiv Severin iz “Banšiza” je jednom rekao da je Sid “imao briljantan smisao za humor i to je bilo vrlo simpatično“.

Nensina majka Debora se seća Sida kao slatkog, detinjastog i neartikulsanog mladića, kad jednom bio kod nje u poseti u Filadelfiji. Tad je bio do ušiju zaljubljen u njenu ćerku. U Deborinoj knjizi o Sidu i Nensi koja nosi naslov “Ne želim da živim ovaj život” iz 1983, Debora je navela jedan razgovor sa Sidom koji je vodila sa njim kad je bio u zatvoru zbog navodnog ubistva njene ćerke: “Ne znam zašto sam živa, sada kad nema Nensi“. Knjiga nosi naslov po jednoj Sidovoj izjavi.

Destruktivna devojka sa šizofrenijom

A šta je sa Nensi? Ova dvadesetogodišnjakinja se obično opisuje kao destruktivna narkomanka sa lošim uticajem na svakoga kog je upoznala. Nensi je za “Pistolse” bila ono što je Joko Ono bila za “Bitlse”, a Kortni Lav za “Nirvanu“. Švercovala je heroin iz Njujorka u London kada je pratila Džonija Tandersa i “Hartbrejkerse“.

Smatra se da je Nensi patila od nedijagnostikovanog psihijatriskog poremećaja, a neki pominju da je imala šizofreniju. Njena majka je jednom priznala da joj je ćerka imala vrlo uznemirujuće ponašanje kao dete, da je pretila braći i sestrama, pa je čak napala i bebisiterku – makazama.

Potpisana smrtna presuda

Na kraju krajeva, Sid i Nensi su sebi potpisali smrtnu presudu.

Nekonvencionalne, samodestruktivnve prirode, oboje nisu imali nikakav izlaz sem u – smrt. Problematična ponašanja bez kontrole, bes i inat su ih doveli do ćorsokaka – zamračene sobe u hotelu “Čelzi” i do sigurnog, međusobnog uništenja.

Pokreti koji su usledili na samom kraju sedamdesetih godina prošlog veka, kao što su “post – pank” i “novi talas“, a koje su Lidon i ostali muzičari prihvatili, bili su daleko optimističniji, radosniji i sa vizijom boljeg sveta. To je ono što Sid i Nensi nisu ni mogli da zamisle i nikada nisu videli. Refren iz pesme “God Save the Queen” koji glasi “Bez budućnosti” pokazao se kao ispunjenje proročanstva za mlade ljubavnike.

Volela ga 18 godina, jednom rečenicom joj slomio srce: Ljubavna priča Anđelike Hjuston i Džeka Nikolsona! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs