SAZNAJTE

PRIPREMITE SVOJE ĆERKE ZA ONO ŠTO IH ĆEKA U ŽIVOTU: Šta je svakoj devojčici potrebno od njene majke?

Svaka majka, pre nego što to postane, misli da će posao koji joj predstoji obavljati lakše ako bude imala devojčicu nego dečaka...

Vaše dete & vi
Autor:
PRIPREMITE SVOJE ĆERKE ZA ONO ŠTO IH ĆEKA U ŽIVOTU: Šta je svakoj devojčici potrebno od njene majke?
Foto: Shuterstock

I zaista ruku na srce ženskom rodu je bliži ženski rod, ali to ne znači da je očekuje lak zadatak. Kada donseste to malo krhko stvorenje kući, koje vas gleda svojim krupnim okicama i kada shvatite da ste nekom upravo postali mama, sve što ste do tad znali postaje vam maglovito i pitate se - šta sad? Sve što ste ikad pročitali i svi saveti koji su vam dati, ne mogu da vas pripreme za iskustvo koje sledi. Da biste doživeli majčinstvo u svoj njegovoj slavi, morate ga proživeti.

Jednako izazovno je i teško podizanje i dečaka i devojčica. Međutim, najveće je zadovoljstvo zapravo imati decu i odgajati ih s ljubavlju. Svet se konstantno menja i mnogo toga je drugačije u odnosu na vreme kada ste i same bile devojčice. Kako bi danas kao majke pripremile svoje devojčice za ono što ih u životu očekuje, donosimo vam u redovima koji slede savete šta je svakoj ćerki potrebno od njene majke.

NJOJ JE POTREBNO DA JE NAUČITE DA JE DOVOLJNO DOBRA TAKVA KAKVA JESTE

Najvažnija stvar koju majke moraju da podstaknu kod svojih ćerki je osećaj samopouzdanja i bezuslovne ljubavi prema sebi. Ako dete odrasta sumnjajući u sebe ono nikad neće videti da na leđima ima krila i da može da poleti. Ono što kao majka treba da uradite jeste da podstičete svoju devojčicu da sledi svoje snove i ambicije, kao i da voli sebe onakvu kakva jeste.

NJOJ JE POTREBNO DA BUDETE NJEN NAJVEĆI SISTEM PODRŠKE

Često se govori o posebnoj vezi između oca i ćerke, međutim podrška koju majka može svojoj devojčici da pruži je jedinstvena. Neke stvari u životu ćerka može da poveri samo majci. Među tim stvarima su tinejdžerski izazovi, trudnoća, porođaj, dojenje ali i ljubavni problemi. Kao majka važno je da budete najveći sistem podrške koji vaša devojčica može da zamisli. Neko ko je uvek tu, bez obzira na sve, ali zaista na sve.

NJOJ JE POTREBNO DA BUDETE MAJKA KOJA JE PRISUTNA U NJENOM ŽIVOTU

Svi znamo koliko je teško održati korak sa kućnim poslovima i ujedno provoditi kvalitetno vreme sa decom. Povrh svega toga devojčice su one koje su nežnije i koje uvek imaju nešto novo da vam povere. Bez obzira na to koliko ste zauzeti uvek pokušajte da pronađete vremena da ih saslušate. Jer ruku na srce, kućnim poslovima nikad nećete videti kraj, a vaša devojčica će vrlo malo vremena biti mala. Ako odraste znajući da nikad niste bili tu za nju, tu emocionalnu distancu nikad nećete moći da premostite.

NJOJ JE POTREBNO DA BUDETE MIRNA I STALOŽENA MAJKA

Roditeljska ljutnja veoma loše utiče na decu. Istraživanja pokazuju da vikanje decu čini agresivnom, nesigurnom u sebe i da stvara anksioznost kod njih. Ako ste neko ko se veoma brzo naljuti, vašoj ćerki će vremenom biti veoma teško da vam se poveri ako napravi neku grešku. Setite se da su to male greške, a da postoje i one veće u starijem dobu koje ako skriva od vas mogu veoma pogubne da budu po nju. S toga je važno da poradite na svojim načinima iskazivanja emocija i na kontroli besa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs