MOŽETE VI TO

IMATE LI 9 MINUTA DNEVNO ZA SREĆU SVOG DETETA? Zapitajte se...

Samo 9 minuta u toku dana učiniće da vaše dete bude srećno

Vaše dete & vi
22:05h Autor:
IMATE LI 9 MINUTA DNEVNO ZA SREĆU SVOG DETETA? Zapitajte se...
Foto: Shutterstock

Verovali ili ne potrebno je manje od 10 minuta dnevno, da bi se vaša deca osećala srećno i voljeno.

Kao roditelji, neki od nas se osećaju poprilično izgubljeno u datoj ulozi od prvog dana. Iz porodilišta ste izašli sa zamotuljkom i pitanjem - kako da primenite sve savete koje ste dobili? Iako je bebi faza izazovna, prava borba dolazi tek kad mališani malo porastu. Čak i ako vam je primarni cilj da svakog jutra budete emotivno prisutni u životu svoje dece, većinu vremena se osećate kao robot a ne kao majka.

Jednostavno nemate dovoljno vremena za sve u toku dana. Vaš um se pretvara u sunđer koji samo upija ono što svako dete traži. Vrlo lako se možete poistovetiti sa srnom koja ukočeno stoji pred farovima automobila.

Preplavljeni obavezama ne uspevate da ispunite, koliko god se trudili najvažniju dužnost od svih koje imate – provođenje kvalitetnog vremena sa svojom decom. I kao drugo, pred sebe verovatno postavljate prevelike standarde. Vašoj deci nije potrebno da se sa njima igrate ceo dan. Budući da većina nas nema na raspolaganju sate i sate za igru sa decom, vredi razmisliti o kratkim naletima pažnje.

Kratki naleti fokusiranosti na dete definitivno mogu da donesu sreću vašoj celokupnoj porodici. Dokazano je da ušuškavanje dece u krevetu i maženje sa njima oslobađa hormone sreće i eliminiše stres kako kod roditelja tako i kod dece. Takođe razgovor sa detetom pred odlazak na spavanje, daje detetu priliku da obradi svoje emocije i produbi vezu sa vama.

PRVA TRI MUNUTA – odmah nakon buđenja

Ovo je često najhaotičniji deo dana. Doručak na brzinu i užurbano spremanje za odlazak u školu, vrtić i na posao. Kako bi vam svima dan počeo lepše i prijatnije ustanite malo ranije, uvucite se u krevet vašeg mališana i probudite ga poljupcima. Provedite sa njim tri minuta mazeći se.

TRI MUNUTA KADA DOĐU IZ VRTIĆA ILI ŠKOLE

Činjenica je da vas i nakon što se vratite sa posla kući čeka gomila posla. Problem nastaje i kada deca dođu kući. Međutim od ključne je važnosti da u momentu kada ona uđu u kuću, ostavite sve što radite i provedete sa njima ta tri minuta. Pitajte ih kako su proveli dan, ili ako ne vole naročito da pričaju o tome, provedite to vreme držeći ih u svom naručju bez mnogo priče.

POSLEDNJA TRI MUNUTA – pred spavanje

I svakako navažnija tri minuta su ona na kraju dana. Ovo vreme koje odvajate za svoje dete daje mu priliku da sabere svoje misli i opusti se pre spavanja. Istraživanja pokazuju da deca imaju mnogo manje noćnih mora ako roditelji odvajaju par minuta za maženje sa njima pred spavanje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs