OJAČAĆE CELO TELO

Ove 4 namirnice maksimalno jačaju imunitet: Ako ih uvrstite u ishranu telo će biti potpuno zaštićeno od virusa!

Pravilna ishrana može potpuno da zaštiti telo i sačuva nas od virusa, bakterja i infekcija...


 

Nutricija 03.12.2020. - 10:39h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

U ovom periodu, jak imunitet je prioriet. Da bi telo bilo u stanju da se izbori sa virusima i bakterijama, neophodno je ojačati odbrambeni sistem maskimalno. Ove 4 namirnice, ukoliko se jedu redovno, mogu da zaštite ceo organizam.

 

Skup vitamina i minerala koje sadrže u sebi čini ih najboljim borcima protiv prehlade i virusa. S obzirom da je pandemja korona virusa u punom jeku, potrudite se da se ove namirnice nađu na vašoj trpezi često:

 

1. Limun

 

Dobro je poznato da je limun najbolji izvor vitamina C, a upravo ovaj vitamin igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Vitamin C je najsnažniji antioksidans u prirodi, a samo jedan čaša soka od limuna je dovoljna da okrepi telo i da mu da snagu. Mnogim studijama je dokazano da ovaj vitamin znatno skraćuje period prehlade, zato svako jutro popijte čašu tople vode i malo limuna.

2. Beli luk

 

Beli luk se u narodnoj medicini koristi od davnina, a spektar lekovitih svojstava je zaista širok. 

 

Beli luk ima svojstva podsticanja imuniteta i zbog toga može biti koristan u borbi protiv raznih infekcija. Kada je 146 odraslih osoba tokom 12 nedelja podeljeno u dve grupe, prvoj grupi se davao beli luk a drugoj placebo. Nakon toga je primećeno da ovi koji su uzimali beli luk, dobro su odolevali prehladama i virusima.

 

U drugoj studiji koja je obuhvatala korišćenje AGE (ekstrakt belog luka) je primetila da su se ispitanici manje razboljevali, ali i manje koristili bolovanje.

 

"Ovi rezultati sugerišu da dodaci AGE mogu poboljšati funkciju imunoloških ćelija i delom su odgovorni za smanjenje težine, prehlade i gripa."

3. Brokoli

 

Brokoli je prebogat esencijalnim vitaminima i mineralima koje čuvaju kompletno zdravlje čoveka. 

 

Jedna šolja seckanog brokolija obezbeđuje organizmu čak 135 procenata preporučene doze vitamina C i 116 odsto vitamina K. Zbog bogatog sastava, odličan je za jačanje imunog sistema. Pored jačanja imunog sistema, brokoli je odličan i za zaštitu pluća.

 

Studija objavljena na Imunološkoj klinici u martu 2009. godine došla je do zaključka da sulforafan, molekul koji se nalazi između izotiocijanata, može da zaštiti od respiratornih zapaljenja koja uzrokuju astmu, hronične bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

 

4. Praziluk

 

Prazluk je bogat manganom, gvožđem, folnom kiselinom, vitaminima C, B6 i E, zahvaljujući čemu uspešno uklanja zimski umor i jača imnunitet vrlo brzo. Pomaže kod prehlade, štiti telo od infekcija i slobodnih radikala.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...