RUSKI DOKTOR SMATRA DA JE OVA VEŽBA MAJKA SVIH VEŽBI: "Ako želite zdravo srce, svaki dan uradite ovo"

"U bolesnom telu, zrav um ne boravi," reči su ruskog doktora Sergeja Bubnovskog koji smatra da su čučnjevi izmišljeni za jačanje srca

Saveti stručnjaka
11:59h
RUSKI DOKTOR SMATRA DA JE OVA VEŽBA MAJKA SVIH VEŽBI: "Ako želite zdravo srce, svaki dan uradite ovo"
Foto: printscreen/ youtube/ Жизнь ТВ

Biti bolestan je energetski i finansijski neprofitabilno, smatra doktor Bubnovski jer po njemu - bolestan čovek ne radi za sebe, već za apoteku.

Onaj ko je odlučio da ne vežba, kao da je odlučio da u 45 godini ostari i ode u penziju. Telo stari ako se ne održava, a ne zbog godina koje ga stižu.

"Srce je velika pump koja šalje krv u noge (velika cirkulacija) i u mozak (mala cirkulacija). Tada počinje venski protok jer se krv mimo zakona gravitacija podiže i iz nogu se vraća u srce. Vene pomažu da se krv vrati u srce, a brzina vraćanja krvi u srce zavisi od stanja mišića nogu.

Zbog toga mišići nogu moraju da budu u dobroj formi kako bi i srce dobro radilo.

Međutim, mnogi od nas pola dana provode sedeći što otežava rad srca i stvaraju se uslovi za bolesti. Najčešći problem čak i mlađih ljudi je nedostatak kiseonika u krvi, prouzrokovan malom fizičkom aktivnošću," smatra doktor Bubnovski.

Sergej Bubnovski
foto: Printscreen/ youtube/ Сергей Бубновский

Čučnjevi kao majka svih vežbi

"Slabe noge znače slabo srce. Zbog toga je preporučljivo da se radi jednostavna vežba svaki dan: čučnjevi! Čučnjevi održavaju mišiće nogu i krvne sudove u perfektnoj formi što doprinosi bržem protoku krvi do srca," savetuje ovaj doktor.

Veoma je bitno da tokom izvođenja čučnjeva izdahnete i kažete dugo: haaaa. Sa tim izdahom bi sva negativna energija trebala da izađe iz vašeg tela.

Fizički zdrava osoba bi trebalo da uradi tri serije po 10 čučnjeva prvih dana. Kada su čučnjevi u pitanju ne biste smeli da preterujete. Nema žurbe. Postepeno i polako radite ovu vežbu i ne forsirajte svoje telo da prvih dana uradi previše čučnjeva.

Čučnjevi
foto: Shutterstock

Čučnjevi se mogu izvoditi tokom dana u tri serije, tj. tri puta dnevno po deset čučnjeva. Polako povećavajte broj čučnjeva kako osestite da to vaše telo može da podnese.

Za one koji mnogo sede tokom dana, čučnjevi su neophodni. Ova vežba može da zameni pešačenje, plivanje, trčanje, planinarenje....

Kada završite sa čučnjevima, probajte da noge stavite u hladnu vodu u vremenskom intervalu od 5 do 10 sekundi, a zatim ih istrljajte grubim i suvim peškirom.

Ne zaboravite da noge namažete kremom, mlekom za telo ili uljem, jer koža posle vežbanja najbolje upija sve dobrobiti kreme za telo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs