Redovna konzumacija mladog crnog luka ima brojne prednosti za zdravlje:

  • bogat je vlaknima neophodnim za ceo dan jer vlakna pomažu da se osećamo sitim
  • smanjuje nivo holesterola i može da smanji šanse za dijabetes, bolesti srca i druga stanja
  • pomaže u borbi protiv raka, jer mladi crni luk i drugo povrće iz porodice alijuma mogu da pomognu u blokiranju rasta ćelija raka, posebno u želucu. Naučnici veruju da jedinjenje zvano alicin, koje ovom povrću daje jak ukus, može da spreči ćelije da se pretvore u kancerogene ili da uspori širenje tumora
profimedia0012351833.jpg
Foto: Profimedia

  • sprečava bakterijske infekcije jer ekstrakti mladog crnog luka, belog luka i njihovih „rođaka“ dugo se koriste kao lekovi. Mogu da „ubiju“ bakterije, gljivice i viruse. Laboratorijski testovi na određenim sortama luka pokazali su da pri dovoljno visokim koncentracijama neke biljke moguda „ubiju“ ili uspore rast salmonele ili Escherichia coli bakteriju
  • smanjuje rizik od bolesti jer povrće u grupi mladog crnog luka prepuno je fitonutrijenata, uključujući hemikalije koje se zovu antioksidansi koje štite ćelije od oštećenja. Antioksidansi u luku kao što su flavonoidi i polifenoli „love“ slobodne radikale – supstance koje mogu da izazovu karcinom, srčane bolesti i bolesti koje dovode do starenja
  • profimedia0241042212-1.jpg
    Foto: Profimedia
  • jačanje imuniteta jer mladi crni luk je dobar izvor vitamina C i flavonoida zvanog kvercetin. Oba mogu da ojačaju imuni sistem i pomognu mu u borbi protiv bolesti.
  • dejstvo protiv gljivične infekcije budući da je otkriveno da ekstrakt mladog crnog luka može da ima potencijalnu aktivnost protiv gljivice Aspergillus niger. Slično, u različitim studijama je otkriveno da ekstrakt luka može da imati potencijalnu aktivnost protiv A. niger i A. parasiticus
  • upotreba mladog crnog luka protiv upala s obzirom na to da mladi luk može da sadrži različite bioaktivne komponente kao što su tiosulfinati i kapaeni koji mogu da deluju ti kao antiinflamatorno sredstvo.
  • (Eklinika)