LEKOVITA

Smiruje želudac, čisti bronhije, uništava viruse i parazite: Biljka u koju se kune kineska tradicionalna medicina!

Oman biljka, odnosno Inula Helenium svoj naziv duguje upravo ovoj antičkoj lepotici. Od davnina korišćena kao narodni lek - za svoju popularnost može zahvaliti ajurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini.

Fitnes & Nutricija
21:38h Autor:
Smiruje želudac, čisti bronhije, uništava viruse i parazite: Biljka u koju se kune kineska tradicionalna medicina!
Foto: Shutterstock

Možete je uzgajiti i u svom vrtu jer ova biljka nije posebno zahtevna. Sakupljajte seme omana i koristite ga uvek iznova direktno iz svoje baštice. Od nje možete praviti čaj, razne tinkture i meleme.

U nastavku teksta saznajte sve što treba da znate o lekovitim svojstvima biljke oman. Donosimo vam recepte za domaći sirup od omana, čajeve, tinkture i mast. Koren ove biljke možete i kandirati i grickati u međuobrocima. Odlično je kozmetičko sredstvo koje su još anglosaksonci upotrebljavali za lečenje kožnih oboljenja pa čak i lepre. Dodatak je i sapunima, kupkama i regenerišućim uljima, a u daljem tekstu otkrijte i zašto je to tako….

Pripada porodici glavočika (Asteracea). Dakle. u srodstvu je sa biljkama kao što su ambrozija i suncokret. Drugi nazivi za oman su ivanjsko zelje, obratiš, oman trava i mnogi drugi.

Rasprostranjena je po Evropi, posebno istočnoj, ima je dosta i u srednjoj Aziji i Kini. Cveta i u Velikoj Britaniji. Raste uz šume, živice, livide, a ima je i uz kanale i potoke. U Srbiji je najzastupljenija u području srednjeg Banata.

Oman biljka je dosta visoka zeljasta trajnica, može izrasti u visinu čak i do 2 metra. Krase je veliki ovalni listovi i žuti cvet, najsličniji maslačku i suncokretu samo malo oskudniji. U lekovite svrhe najčešće se koristi rizom koji je granat i u obliku krtole i oman koren koji je iznutra bele boje. Vadi se u jesen i proleće (kod sadnica od 2-3 godine starih), a zatim se suši u lekovite svrhe.

Oman cvet se takođe upotrebljava kao narodni lek. Biljka cveta u julu i avgustu. Kinezi smatraju kako cvet omana ima izuzetna antibakterijska svojstva i da leči respiratorne tegobe. Čaj od cveća ima i snažno diuretičko dejstvo. Ovaj gorki napitak uz to poboljašava i apetit.

ČUDESNI SASTOJCI OMANA SU IZUZETNO LEKOVITI

Oman koren sadrži etarska ulja (oko 3 procenta) u čiji sastav ulaze seskviterpenski laktoni, azulenske materije i još mnogo toga. Glavne komponente ovog ulja obrazuju kristalnu strukturu (helenin). Kada je na sobnoj temperaturi po konzistenciji je najsličniji vosku. 45 posto korena je u stvari polisaharid inulin koji ima izuzetno antibakterijsko delovanje. Tu su još i pektini, fitosteroli, sluz i poliacetileni.

Oman biljka upotreba za zdravlje

Oman koren je univerzalni lek za niz oboljenja. Koristi se za čišćenje krvi i uopšteno za jačanje organizma. Prašak od omana sa medom koristi se kako bi se sprečio prevremen porođaj. Uglavnom se nalazi i u čajnim mešavinama kojima je svrha regulisanje menstrualnog ciklusa.

Ekcemi, suvi srab, ožiljci i opekotine zalečiće se uz pomoć masti od ove biljke. Ublažava i tegobe kod reumatizma.

Pomaže i kada su u pitanju urinarne infekcije. Čaj od omana olakšava izbacivanje mokraće. Ovaj univerzalni lek podstiče i bolje znojenje.

Oman biljka deluje antibakterijski, ubija parazite koji potencijalno žive u probavnom traktu. Ako imate problemse sa parazitima, oman trava će uspešno eliminisati ove nezvane goste. Ova lekovita biljka ima moć da takoreći steriliše creva.

Oman biljka efikasno uklanja želudačne smetnje i vraća apetit. Ima slično delovanje kao i pelin. Ako imate tvrdu stolicu i zatvor znajte kako je oman dobar laksativ koji brzo rešava stvar.

Prirodni melem za respiratorne probleme

Kašalj, astma i bronhitis stanja su kod kojih čaj od korena omana i te kako pomaže. On olakšava iskašljavanja i izbacivanje sluzi iz bronhija. Kao lek za disajne organe koristi se i za inhaliranje.

Recept je skroz jednostavan:

U vodi skuvajte 100 grama oman korena, a zatim se nagnite nad posudu i duboko udišite blagotvorna isparenja.

Umiruje nadraženu sluznicu grla i sprečava suvi kašalj. Oman biljka satrži fitohemikalije koje blagotvorno utiču na bronhije te se koristi kao lek sa bronhitis, bronhijalnu astmu i tuberkulozu. Sprečava spazam pluća.

KAKO SE PRAVI ČAJ OD OMANA

Način pripreme čaja od omanovog korena je krajnje jednostavan.

Pola kašičice usitnjenog omana prelijte šoljom ključale vode. Neka odstoji desetak minuta, a zatim čaj procedite.

Postoji i drugi način.

Neko ga pravi tako što tri kašike sušenog oman korena prelije sa 6 dcl hladne vode i pusti sve to da odstoji dva sata. Nakon toga on je spreman za upotrebu.

Oman koren ima prilično neutralan miris koji podseća na kamfor, ali je zato gorkog ukusa. Kada se prosuši manje je opor ali ipak zadržava oštar ukus. Odlično se slaže sa medom i stevijom.

PRIRODNI SIRUP ZA KAŠALJ -RECEPT

Oman biljka kao lek je najefikasnija u kombinaciji sa medom i drugim lekovitim začinima. Ako je udružite sa đumbirom i medom dobićete idealan melem za sve želučane tegobe. Takođe, ovakav pripravak čisti bronhije i sinuse.

Sirup od omana se pravi tako što se:

50 gr. korena skuva u pola litre vode (nekih dvadesetak minuta). Zatim se dok je još topao isecka i prespe sa pola kilograma meda. Oman biljka sa medom je univerzalni lek protiv prehlade i gripa i za jačanje imuniteta kod dece i odraslih.

(Stil.kurir.rs/Zdravailepa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs