Obavezno pročitajte

7 LAŽI O HRANI U KOJE MORAMO DA PRESTANEMO DA VERUJEMO: Kuvane šargarepe su prepune vitamina!

Jaja su neopravdano došla na zao glas, a vitaminu C i celeru često pripisujemo moći koje zapravo i nemaju...

Fitnes & Nutricija
Autor:
7 LAŽI O HRANI U KOJE MORAMO DA PRESTANEMO DA VERUJEMO: Kuvane šargarepe su prepune vitamina!
Foto: Profimedia

Svi smo čuli za nekakvu činjenicu o hrani, za koju smo, i ne proverivši, poverovali da je istinita. Kad je reč o hrani, postoji mnogo mitova i zabluda koje su s vremenom postale opšteprihvaćene, a mi vam donosimo 7 takvih!

Vitamin C sprečava prehladu

Istraživanja su pokazala da vitamin C po pravilu ne štiti od prehlade, ali može da pomogne osobama koje su izložene ekstremnim telesnim naporima. Studija iz 2019. pokazala je kako je pomogla suzbiti stres u telu kod svih onih koji su je uzeli pre vežbanja, tako da, ako se spremate na neki ekstremni napor, razmislite o vitaminu C.

Celer ima negativne kalorije

foto: Shuterstock

Mit je kako jedenjem celera trošimo više kalorija nego što ih on sadrži, što je dokazalo istraživanje klinike Mejo. Ipak, treba reći kako s desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Takođe, ako planirate da izgubiti kilograme, navalite na taj celer...

Sirove šargarepe imaju veću nutritivnu vrednost od kuvanih

foto: Shutterstock

Upravo suprotno, antioksidansi se mogu „poboljšati“ ako se povrće kuva. Studija objavljena 2008. pokazala je kako kuvanje šargarepe zapravo povećava njenu hranjivu vrednost. Ono je dovelo do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 posto, dok su druge metode kuvanja, posebno prženje – smanjile njegovu vrednost.

Za smanjenje kalorija i masnoća, uvek pre pripreme piletine skinite kožu

Prisutnost kože kod živine može povećati njenu kalorijsku vrednost za 25 do 30 posto. Međutim, koža se može lako ukloniti i nakon kuvanja. Pečenje, roštiljanje ili kuvanje živine s netaknutom kožom pomaže očuvanju prirodnih sokova i sprečava isušivanje. Ako želite zdravo, najbolje je pripremiti piletinu s kožicom pa je pre posluživanja skinuti, samo ko bi hteo tek tako da se odrekne fine kožice...

Izbegavajte jaja zbog holesterola

foto: Shutterstock

Jaja su, nažalost, nekad neopravdano, stigla na loš glas. Ipak, pre dve godine istraživanjem je otkriveno kako jaja zapravo ne doprinose visokom holesterolu. Ona su izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući cink i gvožđe, lutein, vitamin D... Naravno, to ne znači da treba da preterivati sa njihovom konzumacijom.

Margarin ima manje kalorija od maslaca

Puter i margarin imaju otprilike istu količinu kalorija. Ali iako je margarin, napravljen od biljnih ulja, kao zdravija alternativa puteru, neki su margarini zapravo nezdraviji jer sadrže transmasti koje imaju štetan učinak na holesterol i zdravlje srca.

Bolje ćete spavati nakon „čašice“ uveče

foto: Profimedia

Mnogi uveče vole da konzumiraju alkohol zbog njegovog navodnog učinka na podsticanje sna. Međutim, istina je da vam konzumiranje alkohola pre spavanja može poremetiti san i povećati budnost. Zato, svakako radije izbegnite čašicu viskija ili rakije...

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs