Bolje sprečiti, nego lečiti

5 saveta za prevenciju dijabetesa: Povećajte unos vlakana, izbegavajte brze dijete

Prevencija dijabetesa se bazira na zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i gubitku viška kilograma - i nikad nije prekasno za promene
Medicina
08:58h Autor:
5 saveta za prevenciju dijabetesa: Povećajte unos vlakana, izbegavajte brze dijete
Foto: Shutterstock

Kada govorimo o najčešćem tipu dijabetesa - dijabetesu tipa 2, ako ste u rizičnoj grupi (genetika, višak kilograma, povišen krvni pritisak, nekvalitetna ishrana), za vas je preduzimanje preventivnih koraka prioritet! Prevencija dijabetesa se bazira na zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i gubitku viška kilograma - i nikad nije prekasno za promene. Razmislite o ovim savetima za prevenciju ove bolesti koje pruža Američko udruženje za dijabetes.

Zašto je dijabetes tihi ubica saznajte OVDE.

1. Budite fizički aktivni

Uz fizičku aktivnost idu mnoge dobrobiti koje se tiču vašeg zdravlja: gubitak kilograma, regulacija šećera u krvi, jačanje osetljivosti na insulin.

Istraživanja pokazuju da i aerobne i vežbe izdržljivosti pomažu pri kontroli dijabetesa, ali ipak najbolje rezultate daje kombinacija ta dva treninga.

2. Povećajte unos vlakana

Ovo nije najteži korak, a evo šta ćete ovom promenom učiniti za svoje zdravlje: smanjićete šanse za nastanak dijabetesa boljom kontrolom šećera u krvi, smanjićete rizik do srčanih oboljenja, zbog delovanja vlakana ostaćete dugo siti.

Namirnice koje su bogate vlaknima uključuju voće, povrće, grašak, semenke i orašaste plodove.

OVDE saznajte 12 pravila Svetske zdravstvene organizacije za smanjenje rizika od raka.

3. U ishranu uključite cele žitarice

Iako nije sasvim jasno zašto, cele žitarice mogu da smanje rizik od nastanka dijabetesa 2 i pomažu pri održavanju nivoa šećera u krvi u zdravim granicama. Mnogo je dostupnih namirnica koje sadrže u sebi cele žitarice poput nekih vrsta hleba, testenina.

4. Posvetite se gubitku kilograma

Ako imate višak kilograma, prevencija dijabetesa može da zavisi od njegovog gubitka. Svaki izgubljeni kilogram može da utiče na vaše zdravlje i to toliko da ćete biti iznenađeni. Učesnici jedne velike studije koji su izgubili oko 7 odsto telesne mase uz redovno vežbanje, smanjili su šanse za nastanak dijabetesa za skoro 60 odsto!

5. Izbegavajte brze dijete i birajte zdravu ishranu

Brze dijete će vam na početku pomoći da izgubite kilograme, ali prevencija dijabetesa se bazira na promeni navika i stalnom biranju zdravih namirnica. Napravite plan ishrane i držite se njega bez velikih odstupanja.

Kako sok od paradajza pomaže u borbi protiv dijabetesa saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs