Zbogom neprijatnim simptomima

Kako da nahranite svoje zglobove: Posle ovoga više nikada nećete osetiti bol!

Prvo i osnovno - redukujte težinu, a zatim se bacite na unos najvažnijih namirnica i minerala

Medicina
13:02h Autor:
Kako da nahranite svoje zglobove: Posle ovoga više nikada nećete osetiti bol!
Foto: Shutterstock

Da biste bili zdravi, veoma je važno da vežbate, promenite loše životne navike, ali i da vodite računa šta jedete. Neophodno je da telo svakodnevno snabdevate korisnim supstancama.

Moderna hrana nije baš dobar izvor kvalitetnih i zdravih materija; obično sadrži previše kalorija, soli i aditiva. Najveći problem je u tome što se kosti, hrskavice i zglobovi formiraju baš od supstanci koje svakodnevno unosimo hranom.

Za njihovo normalno funkcionisanje neophodna je ne samo količina, već i pravilan odnos najvažnijih elemenata - proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina...

Pravilna aktivnost, ne samo zglobova, već svih organa i sistema u telu zavisi od tog optimalnog balansa. Tako svaka osoba koja brine o zdravlju, prvenstveno mora da prati osnovne principe zdrave ishrane.

Počnite sa regulisanjem težine

Pre svega morate da odredite svoju optimalnu telesnu težinu, uzevši u obzir godine, zdravstveno stanje tela i druge faktore. Svaki kilogram viška veliko je opterećenje za zglobove, i zato je mršavljenje (ako je potrebno) prvi i veoma važan korak.

Namirnice koje hrane zglobove

Nakon mršavljenja (i tokom) bacite se na svakodnevno konzumiranje namirnica koje hrane zglobove.

Morska riba i riblje ulje

Sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, voje su zadužene za normalno funkcionisanje hrskavica i tečnosti u zglobovima. Riblje ulje ublažava bol i povećava pokretljivost zglobova. Lekari preporučuju da birate masnu ribu, jer ona može da učini da smanjite potrebu za analgeticima. Najbolji izbor su haringe, sardine i losos, a trebalo bi što češće jesti i ikru.

Ako hoćete da živite dugo i da budete zdravi: U domaću kafu dodajte ovo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Želatin

Ovo je proteinska supstanca koja je telu neophodna za proizvodnju kolagena, važnog elementa za zdravlje i rad svih vitalnih organa i sistema. Čuva elastičnost vezivnih i koštanih tkiva i epitela, a učestvuje i u proizvodnji tečnosti u šupljinama zglobova. Želatin podstiče bržu i veću proizvodnju kolagena, što vezivna tkiva čini mnogo jačim. Najbolji izvori su supa od kostiju, pihtije i kandirano voće.

Bobičasto voće

Materije koje sadrži bobičasto voće snižavaju rizik od razvoja gihta, ozbiljne bolesti zglobova. Svakodnevno konzumiranje bobičastog voća snižava rizik i ublažava simptome degenerativnog oštećenja zglobova, upalnih procesa i slabljenja funkcija zglobova. Jedite što više jagoda, borovnica, višanja...

Maslinovo ulje

Brojne studije pokazale su da konzumiranje maslinovog ulja štiti kosti i zglobove od propadanja. Ta svojstva se gube usled izlaganja visokoj temperaturi, pa se preporučuje da koristite sveže maslinovo ulje u salatama. Osim toga, veruje se da antiupalno jedinjenje oleokantal u maslinovom ulju ima sličan efekat kao ibuprofen - eliminiše bol i ublažava upalu.

Nar

Značajno ublažava upalne procese i podstiče jačanje imuniteta. Takođe, konzumiranje nara snižava rizik od razvoja artritisa i osteoporoze, ozbiljnih bolesti kostiju i zglobova.

Ova biljka ubija 98% ćelija raka za 16 sati: Evo kako se koristi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Vlakna

Voće, povrće i žitarice celog zrna svakodnevno treba da jedete. Posebno se preporučuju mekinje, koje izvlače štetne elemente iz organa i tkiva, uključujući i kosti i zglobove, a pritom obezbeđuju dobro varenje.

Zeleniš

Biljke poput mirođije i peršuna veoma su dobre za zdravlje zglobova. Aktiviraju metabolizam i izbacuju toksine iz tela. Svakog dana konzumirajte bar jednu kašičicu kroz hranu ili čaj.

Namirnice koje negativno utiču na zdravlje zglobova

Sledeće namirnice bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti, jer mogu da naruše zdravlje koštanog sistema.

- Kiseli krastavci i dimljena hrana - sadrže puno nitrata, koji zadržavaju tečnost u telu;

- Mahunarke i namirnice koje sadrže oksalnu kiselinu (kiseljak, rotkvica, spanać);

- Sosovi i dodaci hrani - kečap, majonez, sirće;

- Prerađena svinjetina i sirevi;

- Napici - pivo, alkoholna i gazirana pića;

Čaj koji leči preko 50 bolesti: Svako jutro popijte jednu šolju za vitko i zdravo telo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Mikro i makroelementi koji doprinose zdravlju zglobova

Gvožđe

U slučaju bolesti zglobova, oslobađa se veća količina fosfora. Gvožđe doprinosi njegovoj eliminaciji, a najviše ga ima u naru i pilećoj jetri.

Selen

Neophodan za proizvodnju tečnosti u zglobovima. Najbolji izvori su meso, smeđi pirinač, beli luk i alge.

Bor

Pomaže da se ojača koštano tkivo. Ima ga u orašastim plodovima, kupusu, morskim plodovima, suvom grožđu i suvim šljivama.

Cink

Doprinosi proizvodnji kolagena, koji je ključan za regeneraciju ćelija. Ima ga u nemasnom mesu i smeđem pirinču.

Kalcijum

Jača koštano tkivo, a ima ga u mlečnim proizvodima, orašastim plodovima, nekim sirevima, jajima, kukuruzu...

Kalijum

Važan je za metabolizam, a ima ga u zelenom lisnatom povrću.

Nakon 50. godine je naročito važan: Nedovoljan unos ovog minerala povećava rizik od prerane smrti!

foto: Shutterstock

Fosfor

Važan zabalans kiselog i baznog u telu. Ima ga u masnoj ribi, pasulju i svakoj vrsti kupusa. Ipak, morate voditi računa o količini fosfora koju unosite - previše ovog elementa može biti kontraproduktivno.

Magnezijum

Uklanja višak fosfora, učestvuje u radu neurona. Ima ga puno u maku, crnoj čokoladi, kakau, semenkama, orašastim plodovima, zelenom povrću...

Sumpor

Učestvuje u proizvodnji kolagena i doprinosi "hidrataciji" hrskavice, bez koje bi ona bila suva i krta. Ima ga u piletini, jajaima, mleku, morskoj ribi, crnom luku, kupusu i jabukama.

Vitamini, posebno oni sa antioksidansnim svojstvima, igraju važnu ulogu u zdravlju i optimalnoj funkciji zglobova, poput vitamina C i E.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs