Primenite ovo dok ne bude kasno

Živeo 89 godina, nije znao šta je bol u leđima: Dr Nikolaj Amosov je imao recept za zdravu kičmu!

Verovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbegnemo ozbiljne probleme u budućnosti

Medicina
11:35h Autor:
Dr Nikolaj Mihailovič Amosov, Foto: Profimedia

U proteklih nekoliko decenija, broj pacijenata sa bolom u kičmi povećao se za čak 54 odsto. Ova opasna brojka sama od sebe pokazuje koliko je važno uraditi nešto za svoju kičmu pre nego što bude kasno!

 

Priznati hirurg, pronalazač i pisac Nikolaj Amosov verovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

Nikolaj Mihailovič Amosov (1913. - 2002.) bio je sovjetski i ukrajinski hirurg, naučnik, pisac i akademik, kao i direktor naučnog odseka u Janovski Institutu za istraživanje tuberkuloze i torakalnu hirurgiju.

Dr Amosov je osmislio seriju jednostavnih vežbi i dokazao njihovu efektivnost na ličnom primeru - dočekao je 89 rođendan, a pritom nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova!

 

Radio je svoje vežbe svakog dana, sve dok nije došao do neverovatnih 100 ponavljanja po vežbi, koje je završavao za samo pola sata! Puls bi mu tada dostigao 110-120 otkucaja u minuti, što je slično kao kod aerobnog treninga.

 

Aleksandar Šišonin, čudo od doktora tvrdi: Ovih 9 vežbi zauvek leče visok krvni pritisak! (VIDEO)

Dr Nikolaj Mihailovič Amosov
Dr Nikolaj Mihailovič Amosovfoto: Profimedia

Ipak, početnici bi trebalo da krenu sa 4-5 vežbi, sa između 10 i 20 ponavljanja, pa kasnije možete da povećavate.

1. Leđnjaci u vazduhu

 

Lezite na stolicu tako da vam stomak bude na delu za sedenje. Lice okrenite ka dole. Ruke stavite iza glave, noge ispružite, tako da praktično ležite ravno u vazduhu. Istegnite celo telo, ali tako da ostane paralelno sa podom. Izvijte se ka gore pokrećući donji deo leđa i odižući torzo. Ponovite 10 puta.


2. Joga istezanje

 

Lezite na leđa, ruke opružite pored tela. Noge zabacite iza glave tako da stopalima dodirnete pod. Uradite 10 ponavljanja.
 

Popravljaju dotok krvi do kičme i mozga, čiste krvne sudove od začepljenja: Top 4 vežbe istezanja! (FOTO)

foto: Shuterstock

3. Dodirni lopaticu

 

Podignite levu ruku i stavite dlan na desnu plećku. Istežite se nekoliko sekundi. Glava može malo da se pomeri unapred tokom izvođenja vežbe. Ponovite 10 puta sa obe strane.

 

4. Protresi telo

Stanite "na sve četiri". Leđa opustite. Počnite da tresete telo tako što ćete brzim i oštrim pokretima brzo savijati ruke u laktovima. Radite ovo 30-60 sekundi.

5. Ljuljaška

 

Lezite na leđa, noge savijte u kolenima, privucite ih na grudi i obuhvatite rukama. Pončnite da se ljuljate napred nazad minimum 10 puta.


6. Vežba za jačanje leđnih mišića

 

Lezite na stomak. Ruke položite pored tela. Glavu i grudi odignite i držite 3 sekunde. Ponovite tri puta. 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...