Obratite pažnju

DR DŽOZEF MERKOLA: Gojaznost, dijabetes, moždani i srčani udar nastaju iz bolesti creva! Evo kako to da sprečite!

Širok spektar zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, insulinsku rezistenciju, dijabetes tipa 2, parodontalnu bolest, moždani udar i srčane bolesti, počinje upalom u crevima. Većian inflamatornih bolesti počinje u crevima. Hronična upala u crevima može poremetiti normalno funkcionisanje mnogih telesnih sistema

Medicina
12:59h Autor:
DR DŽOZEF MERKOLA: Gojaznost, dijabetes, moždani i srčani udar nastaju iz bolesti creva! Evo kako to da sprečite!
Foto: Printscreen/ youtube/ Hay House

Postoji i veza između određenih vrsta bakterija i masnih naslaga koje izazivaju pojačan upalni odgovor i dovode do upalnog procesa. Na primer, nedavna istraživanja sugerišu da superantigeni, toksični molekuli koje proizvode patogene bakterije poput stafilokoka, mogu odigrati ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2 kroz njihov uticaj na masne ćelije.

Istraživanja su pokazala da gojazni ljudi nemaju iste crevne bakterije kao mršavi ljudi. Vitki ljudi imaju više različitih zdravih ili korisnih bakterija od onih sa viškom kilograma, koji imaju tendenciju velike kolonizacije patogenih bakterija.

Istraživači su takođe otkrili da određene crevne bakterije, uključujući Stafilokoke i Ešerihiju koli, izazivaju masne ćelije da proizvode upalne citokine. Istraživači su pretpostavili da bi ova interakcija mogla da izazove dijabetes, poznati "nuspojava" gojaznosti. Bakterije stafilokoka, posebno, igraju važnu ulogu u razvoju dijabetesa, a za to postoje dva glavna razloga:

  • Gojazni ljudi imaju tendenciju da kolonizuju više bakterija stafilokoka.
  • Bakterije stafilokoka su najčešće bakterije koje se nalaze u čirevima na dijabetičkom stopalu

Gore navedena studija pokazala je da kada su prisutni i stafilokoka i ešerihija koli (obe proizvode superantigene), upalni citokinski odgovor u masnim ćelijama se dodatno pojačava, čime se povećava rizik od dijabetesa.

Upala desni i zdravlje srca

Studija iz 2010. pokazala je da su osobe sa lošijom oralnom higijenom povećale rizik od srčanih oboljenja za 70 odsto u poređenju sa onima koji peru zube dva puta dnevno.

Ova studija otkrila je da poboljšano zdravlje desni značajno usporava napredovanje ateroskleroze, nakupljanje plaka u arterijama, što povećava rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i smrti.

Ovde bakterije ponovo igraju važnu ulogu, jer je parodontopatija rezultat kolonizacije određenih bakterija u ustima. Ovaj bakterijski profil, inače, ponovo je povezan sa neravnotežom korisnih i patogenih bakterija u crevima.

Nekoliko meseci nakon dodavanja fermentisanog povrća u svakodnevnu ishranu, uspeo sam da smanjim učestalost posete zubaru. Imam dugogodišnji problem sa stalnim nakupljanjem plaka, a dodavanje fermentisane hrane u moju ishranu pokazalo se kao odlično rešenje. Važno je shvatiti da parodontalna bolest pogađa i kost i tkivo koje je u kontaktu sa tom kostom. Zbog ovog kontakta, bakterije i otrovna upalna jedinjenja lako mogu ući u vaš krvotok. Jednom kada uđu u krvotok, ova toksična jedinjenja mogu oštetiti zidove krvnih sudova, što može dovesti do moždanog i srčanog udara. Stoga je smanjenje upale najvažnije za vaše opšte zdravlje, a redovno pranje zuba jedan je od načina za borbu protiv hronične upale u vašem telu.

Stoga ne zaboravite da jedete kefir i turšiju, kao jedne od najvažnijih fermentisanih namirnica.

Imajte na umu da konzumiranje fermentisane hrane možda neće biti dovoljno ako ostatak vaše ishrane sadrži malo hranljivih materija. Crevne bakterije su aktivni i integrirani deo vašeg tela i stoga zavise od vašeg načina života. Na primer, ako jedete mnogo prerađene hrane, vaše crevne bakterije će biti ugrožene jer prerađena hrana generalno uništava zdravu mikrofloru i hrani loše bakterije i kvasac.

Da biste smanjili ili sprečili upalu u vašem telu, trebalo bi da IZBEGATE sledeće krivce:

  • Šećer/ fruktoza i žitarice
  • Oksidirani holesterol (užegao holesterol, na primer iz prekuvanih jaja)
  • Hrana kuvana na visokim temperaturama
  • Trans masti

Sastav vaše mikroflore može vam čak pomoći da se lako oslobodite viška kilograma.

S obzirom da smo skoro svi podložni faktorima koji uništavaju korisne bakterije u crevima, poput antibiotika, hlorisane vode, antibakterijskih sapuna, poljoprivrednih hemikalija i td.. Ravnotežu bakterija u crevima treba smatrati kontinuiranim procesom. Jedite hranu poput jogurta i kefira sa sirovim mlekom, neki sirevi i fermentisano povrće dobri su izvori zdravih bakterija koje se prirodno pojavljuju. Stoga, moja preporuka je da uzgojena ili fermentisana hrana postane redovan deo vaše ishrane; ovo može biti vaša glavna strategija za optimizaciju količine dobrih bakterija u vašem telu. Ako ne jedete fermentisanu hranu redovno, upotreba visokokvalitetnih probiotičkih dodataka bila bi pametna odluka za većinu ljudi. Osim toga, zamena prerađene hrane, šećera/ fruktoze i žitarica integralnom hranom važan je korak u rešavanju hronične upale. Optimiziranje nivoa vitamina D i osiguranje da u ishrani imate dovoljno omega-3 masti takođe je važno.

Autor: Dr Džozef Merkola

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs