Saveti

DR DŽOZEF MERKOLA: Fruktoza je za jetru opasna isto kao alkohol! Ako se gojite, OVO je problem!

Da li ste znali da prekomerna upotreba fruktoze može svoriti razvoj masnih ćelija u organizmu i izazvati dijabetes, bolesti srca i jetre?

Saveti stručnjaka
13:50h Autor:
DR DŽOZEF MERKOLA: Fruktoza je za jetru opasna isto kao alkohol! Ako se gojite, OVO je problem!
Foto: Shutterstock

Fruktoza može da uništi vašu jetru i jetru vaše dece, a da vi to i ne osetite. Ponekad se višak masti nakuplja u jetri i može dovesti do upale i ožiljaka, što je ozbiljno stanje koje se naziva bezalkoholni steatohepatitis (NASH). Kada je vaša jetra prekrivena ožiljcima, ona više ne može pravilno funkcionisati. U svom najtežem obliku može preći u cirozu i otkazivanje jetre. Ranije je ovo stanje bilo izuzetno retko i čak se praktično nije manifestovalo kod dece. Nažalost, danas to nije slučaj.

Ciroza jetre je užasna bolest, a simptomi su:

  • Zadržavanje tečnosti
  • Amiotrofija
  • Krvarenje iz creva
  • Gubitak težine

NASH je tiha bolest jetre koje većina ljudi nije svesna. NASH se može dijagnostikovati samo biopsijom. Trenutno ne postoje testovi krvi ili testovi dijagnostičke slike koji bi vam pouzdano mogli reći da li imate jednostavnu NAFLD ili je ona prešla u NASH, što je mnogo ozbiljnije.

Da bi se sprečila ova bolest, sprečavanje gojaznosti je ključno, jer višak masti u njemu služi kao supstrat za razvoj ozbiljnijih bolesti tokom vremena.

Što se tiče šećera, fruktoza je najgora od najgorih. Fruktoza je jeftin oblik šećera koji se koristi u hiljadama namirnica i bezalkoholnih pića koji mogu naštetiti vašem metabolizmu ili metabolizmu vašeg deteta. Prekomerna konzumacija fruktoze, više nego bilo koji drugi oblik šećera, može prouzrokovati opasan rast masnih ćelija oko vitalnih organa i ranu fazu dijabetesa, bolesti srca i bolesti jetre.

Fruktoza, koja se obično dobija iz kukuruza, pogoršava krizu gojaznosti zbog velike upotrebe u industriji hrane i pića u obliku kukuruznog sirupa sa visokom fruktozom (HFCS) i kristalne fruktoze. Ako vi ili vaše dete svakodnevno unosite previše fruktoze, to može oštetiti jetru.

Kako fruktoza može oštetiti jetru:

Fruktoza duboko deluje na jetru, slično kao i konzumiranje alkohola.

1. Opterećenje jetre broj jedan - Nakon konzumiranja fruktoze, 100% metaboličkog opterećenja pada na jetru - SAMO vaša jetra može da je razgradi. Ovo se veoma razlikuje od konzumiranja glukoze, u kojoj vaša jetra treba da razbije samo 20 procenata, a preostalih 80 procenata se odmah metaboliše i koristi u ostatku ćelija vašeg tela.

2. Opterećenje jetre broj dva - Fruktoza se pretvara u masnoću koja se u jetri i drugim tkivima skladišti kao telesna masnoća. Jedan od razloga što je fruktoza toliko loša za vaše zdravlje je taj što se u telu pretvara u masnoću mnogo brže od bilo kog drugog šećera. Na primer, ako unesete 120 kalorija fruktoze, 40 kalorija se skladišti kao mast. Ali ako jedete istu količinu glukoze, manje od jedne kalorije čuva se kao masnoća. Potrošnja fruktoze je u osnovi potrošnja masti! Metabolizam fruktoze je vrlo sličan metabolizmu alkohola, koji sadrži mnogo toksičnih metabolita koji, ako se prekomerno konzumiraju, mogu dovesti do NAFLD. Nusproizvodi su slični, pa su i efekti na jetru slični.

Principi zdravog razuma za sprečavanje bolesti jetre:

Promenom načina života deteta možete mu pomoći da postigne ili održi svoju idealnu težinu:

Ograničite fruktozu iz svih izvora na 25 grama dnevno - Fruktoza je jedan od glavnih izvora kalorija u SAD-u i vaše dete će možda morati drastično da smanji hranu sa visokim sadržajem fruktoze, kao što su gazirana pića i voćni sokovi.

Voće takođe treba pažljivo meriti kako biste bili sigurni da se ne unosi više od 15 grama fruktoze (iz voća).

Preporučujem da ograničite svakodnevni unos fruktoze kod voća na 15 grama, jer je veća verovatnoća da će dodatnu fruktozu dobiti iz druge hrane, jer se dodaje u gotovo SVU prerađenu hranu i piće. Na primer, limenka sode sadrži oko 40 grama HFCS.

Zamenite slatke sokove i gazirana pića čistom vodom.

Pomozite detetu da se bavi sportom.

Postavite ograničenja za vreme TV / računara za svoje dete.

Pomozite detetu da oslobodi emocionalne blokove - Alati poput Tehnike emocionalne slobode (EFT) veoma su korisni kada je u pitanju mršavljenje, kao i ublažavanje stresa i negativnih emocija.

Prirodne supstance koje mogu pomoći u vraćanju metaboličkog zdravlja vašeg deteta:

Postoje neka naučna ispitivanja koja pokazuju da se efekti toksičnosti na fruktozu mogu smanjiti upotrebom nekoliko prirodnih jestivih supstanci, što je važno jer ne postoje dokazani lekovi za decu. Prirodni agensi koji su pokazali pozitivne rezultate uključuju sledeći: Prvi i najvažniji korak je ograničiti ili čak eliminisati unos šećera, posebno fruktoze, dok ne budete zdravi, a zatim unosite manje od 25 grama dnevno. Ovo će u velikoj meri poboljšati zdravlje vašeg deteta i to treba uraditi pre razmatranja bilo kakvih dodataka.

Utvrđeno je da hlorela i spirulina smanjuju toksičnost fruktoze. Pokazano je da hlorela poboljšava osetljivost na insulin, a spirulina da poboljšava hiperlipidemiju. Studije na pacovima pokazale su da đumbir pozitivno utiče na rezistenciju na insulin izazvanu fruktozom i hiperlipidemiju. Zeleni čaj je takođe smanjio rezistenciju na insulin kod pacova hranjenih fruktozom.

Utvrđeno je da antioksidans resveratrol sprečava kardiovaskularne promene kod pacova hranjenih fruktozom. Bosiljak sprečava rezistenciju na insulin kod pacova hranjenih fruktozom. Iako nauka počinje da identifikuje prirodne terapije koje mogu neutralisati štetne efekte fruktoze, važno je zapamtiti da je najbolji način za sprečavanje oštećenja jetre sprečavanje deteta da postane gojazno, učeći ga zdravom načinu života. Zapamtite da je za decu najbolje da nove navike nauče od roditelja!

*Napisao dr Mercola, prevod Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs