Terapeutska gimnastika

Reumatolog Pavel Evdokimenko: 20 godina njegove vežbe čudesno oporavljaju zglob ramena, kolena, kuka i stopala!

Zahvaljući njegovoj metodi vežbi mnogi pacijenti su izbegli operacije

Medicina
Autor:
Reumatolog Pavel Evdokimenko: 20 godina njegove vežbe čudesno oporavljaju zglob ramena, kolena, kuka i stopala!
Foto: Printscreen Youtube / доктор Евдокименко

Bolovi u zglobovima kolena, ramena, kukova, karlice i stopala problem je koji muči milione ljudi.

Umesto da odmah posegnete za lekovima, pokušajte da problem rešite takozvanom terapeutskom gimnastikom koju je osmislio čuveni ruski reumatolog dr Pavel Evdokimenko.

Dr Pavel Evdokimenko je reumatolog sa praksom dugom 20 godina. Napisao je više od 10 knjiga posvećenih bolestima zglobova i poznat je po insistiranju na vežbama u lečenju artroze. Razvio je specijalne tipove terapije na osnovu starosti pacijenta i tipa bolesti. Zahvaljujući njegovim vežbama, mnogi pacijenti su izbegli operacije zglobova i potpuno se oporavili.

Saznajte u detalje kako tačno ove vežbe pomažu kod artroze (osteoartritisa) zglobova, kako da radite vežbe za početnike i vremenom možda čak i trajno izlečite svoje tegobe.

Šta je artroza zglobova?

Zglobovi se sastoje od sve ili više kostiju koje omogućavaju pokretljivost koštanomišićnog sistema kod čoveka. Glavna funkcija im je pravilna raspodela opterećenja. S godinama mišići u telu postaju slabiji, količina tečnosti u zglobovima se smanjuje, a sa njom i pokretljivost, pa može doći do pojave bola. Kada dođe do oštećenja ili čak uništenja tkiva u hrskavici, to stanje se naziva artroza.

Ovo stanje je zapravo veoma često, a najteže se podnosi artroza velikih zglobova - zglobova kolena, kuka, ramena i stopala.

Uzroci bola u kukovima: Ove simptome ne smete da ignorišete!

foto: Shutterstock

Metode lečenja artroze i benefiti terapeutske gimnastike

U zavisnosti od težine bolesti, lečenje artroze može biti i hirurško. U blažim slučajevima prepisuje se terapija lekovima, najčešće glukozamin sulfatom, ili injekcijama. Ali, fizička aktivnost je takođe veoma važna. Ako počnete da radite prave vežbe, život će vam biti i te kako lakši i bolji, a simptomi mogu gotovo potpuno da se uklone! Ako govorimo o prevenciji, terapeutska gimnastika može čak i da spreči artrozu.

Ključ je u tome što odgovarajući pokreti popravljaju elastičnost ligamenata i tetiva, čuvajući tkivo hrskavice. Takođe, poboljšava se i dotok krvi do problematičnih regija.

Osnovna pravila terapeutske gimnastike dr Evdokimenka

Dr Evdokimenko veruje da vežbe najbolje i najbrže deluju kada je u pitanju lečenje zglobova, ako pratite sledeća osnovna pravila:

- Počnite polako i jednostavno, sa statičnim vežbama za jačanje mišića;

- Vežbe izvodite lagano, bez naglih pokreta;

- Obavezno i postepeno se istežite, bol ne sme da bude prisutan pri izvođenju vežbi;

- Radite vežbe svakog dana.

Terapeutska gimnastika za artrozu kolena

Zglob kolena jedan je od najvećih i najpokretljivijih u ljudskom skeletu. Sastoji se od tri kosti i veoma je osetljiv, a naročito strada od povreda, prekomerne težine i godina; to su i tri glavna uzroka artroze kolena.

Diskovi i pršljenovi najviše stradaju zbog psihe: Nemački lekar dao precizno objašnjenje i način izlečenja!

foto: Profimedia

Dr Evdokimenkoo preporučuje 8 vežbi koje leče zglob kolena:

Prve tri vežbe izvode se na stomaku.

1. Noge ispravite, ruke položie uz telo i karlicu "zalepite" za pod. Koristeći stomačne mišiće i kukove, podignite desnu nogu 15 cm od poda. Zadržite 30 sekundi, polako spustite i ponovite sa drugom nogom. Uradite ponavljanja koliko vam prija.

2. Savijte desnu nogu pod uglom od 90 stepeni, podignite oko 10 cm i zadržite 30 sekundi. Lagano spustite i ponovite sa drugom nogom.

3. Oba stopala odignite od poda 10-15 centimetara. Lagano ih raširite pa ih spojite. Pokušajte da uradite 8-10 ponavljanja.

4. Lezite na desnu sranu i podignite levu nogu pod uglom od 45 stepeni, dok vam je leva noga savvijena u kolenu. Zadržite 30 sekundi. Ponovite sa drugom nogom, okrenuvši se na drugu stranu.

5. Sedite na stolicu i lagano odižite noge izdižući se na prste. Zadržite 1 minut. Uradite 2-3 ponavljanja.

6. Stanite iza stolice, ako je potrebno pridržavajte se za naslon, propnite se na prste i zadržite 60 sekundi. Uradite 10 ponavljanja.

7. Uradite sve isto kao u vežbi 6, ali na petama.

8. Sada je vreme za laganu masažu - dlanovima masirajte prednju i bočne strane butine od kolena naviše, bar 3-5 minuta.

Sve ovo zajedno poboljšaće motoričke funkcije i osloboditi vas bola u kolenu.

Terapeutska gimnastika za artrozu kuka

Osteoartritis zglobova karlice dugo može da bude prisutan a da to uopšte ne primetite. Prvi simptomi su nelagodnost i blagi bol tokom fizičke aktivnosti, koji prolazi kada se odmorite. Ali, kako bolest napreduje, koštano i tkivo hrskavice propada, izazivajući sve jači bol. Vežbe za artrozu kuka treba da rade i već oboleli, ali i ljudi koji žele da spreče propadanje zglobova karlice:

Vežbe za oporavak zgloba kuka fokusiraju se na mišiće oko kukova i mišiće zadnjice. U pitanju je kombinovanje statičnih i dinamičnih vežbi, a najbolji predlog je predlog sa časa dr Evdokimenka u videu ispod:

Rusi ovako leče štitnu žlezdu: Ova tri ulja smatraju se svetim za bolesti tiroide!

Terapeutska gimnastika za artrozu zglobova stopala

Osteoartritis zglobova stopala veoma je često oboljenje koje pacijentima izuzetno smeta, s obzirom na to da stopala nose celu težinu. Bol se pruža od skočnog zgloba pa sve do prstiju i može da bude zaista nepodnošljiv. U poslednjoj fazi bolesti može doći do potpune nepokretnosti usled deformiteta zgloba stopala.

Kao najbolje vežbe koje rešavaju ovaj problem, dr Evdokimenko preporučuje:

- Rotacija stopala (pomeranje prstiju i peta levo-desno i gore-dole);

- Sedeća vežba (pacijent sedeći na stolici stopalima imitira hodanje, ali bez odizanja stopala sa poda);

Kako mišići stopala jačaju, bol postaje manji, a mogućnost da uvedete i dodatne vežbe veća.

Terapeutska gimnastika za artrozu zglobova ramena

U slučaju artroze ramena, pokreti ruku poput podizanja i zamahivanja unazad postaju izuzetno bolni. Rame postaje ukočeno, mišići oko njega su napeti. U ekstremnim slučajevima mogu da nastanu i deformiteti ramenog zgloba.

Za lečenje artroze ramena važno je pažljivo pristupiti vežbama. Prvo i osnovno - tegovi i veliko opterećenje su isključeni. Tokom vežbi treba da se aktiviraju mišići ruku, podlaktica i leđa, a bolni zglob mora da ostane pošteđen napora.

Dr Evdokimenko u videu ispod pokazuje vežbe za lečenje artroze ramena:

Ovo morate da znate o artrozi (osteoartritisu):

- U pitanju je ozbiljna bolest koja se manifestuje propadanjem tkiva hrskavice u zglobovima;

- Terapija su lekovi u kombinaciji sa odgovarajućim vežbama, dok je u poslednjem stadijumu artroze operacija neizbežna;

- Terapeutska gimnastika dr Evdokimenka godinama je testirana i dokazano pomaže.

Terapeutska gimnastika ima i kontraindikacije. Ne preporučuje se kod:

  • Onkoloških problema bilo kojeg stepena i tuberkuloze;
  • Hernije i ozbiljnih bolesti unutrašnjih organa;
  • Visokog arterijskog i interkranijalnog pritiska;
  • Srčanih bolesti;
  • Postoperativnog perioda;
  • Visoke temperature;
  • Menstruacije.

Pacijenti sa hroničnim bolestima pre sprovođenja vežbi treba da se posavetuju sa svojim lekarom. U trenucima jakog bola izazvanog artrozom, prekinite sa vežbama i konsultujte lakara kada je najbolje da nastavite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs