redak sindrom

ŠTA JE MILER-VAJSOVA BOLEST OD KOJE BOLUJE RAFAEL NADAL: Simptomi, uzroci i lečenje retkog oboljenja!

Ovo oboljenje je još uvek nepoznanica za medicinu

Medicina
12:34h Autor:
ŠTA JE MILER-VAJSOVA BOLEST OD KOJE BOLUJE RAFAEL NADAL: Simptomi, uzroci i lečenje retkog oboljenja!
Foto: Profimedia

Sportsku javnost i svet šokirala je vest da legendarni španski teniser Rafael Nadal (34) boluje od misteriozne Miler -Vajsove bolesti, za čiju dijagnozu je saznao davne 2005. godine.

Šta je Miler - Vajsova bolest?

Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala, a poznata je i kao skafoidni osteohondritis. Ovo je retka bolest displazija skafoidne kosti, odnosno deformacije jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost.

"Miler-Vajsovu bolest je teško dijagnostifikovati dok ne uznapreduje", objašnjava Pilar Nieto, predsednik institucije Illustrious Official College of Podiatrists of the Valencian Community (Icopcv).

bolovi stopalima
foto: Shutterstock

Jedna od specifičnosti bolesti od koje boluje drugi teniser sveta jeste to što potiče iz detinjstva, ali se simptomi ne pojavljuju do odraslog doba.

Simptomi

Prema Milaru Nitu, među simptomima koji se mogu pojaviti kod ovog oboljenja jesu akutni i hronični bolovi u gornjem delu stopala koji mogu biti praćeni bolom ili osteoartritisom u kolenima.

"Bol se javlja kada pacijent hoda, a takođe postoji i otok u zadnjem delu stopala, dodaje Maite Garsija Martinez, potpredsednik Icopcv.

bol u stopalima
foto: Shutterstock

Mogući uzroci

Skafoidna kost je ključna kost u biomehanici stopala i poslednja je kost koja se okoštava u razvoju, što je čini ranjivijom.

Iako postoji više uzroka ove bolesti, slučajno se otkriva da je došlo do anomalije u razvoju ove kosti i da postoji veće bočno opterećenje stopala, vrlo često kada je palac kraći", objašnjava Nieto.

Garsija Martinez kaže da pošto su povezani sa deficitom okoštavanja, kod pacijenata se primećuju promene zubne gleđi ili čak ranog gubitka zuba. To bi moglo biti povezano sa prehrambenim deficitom.

Istraživanja su pokazala da se najčešće javlja kod domaćica i fizičkih radnika, ali i kod osoba koje su se u ranoj fazi života bavile određenom vrstom sporta.

Da li utiče na jedno stopalo ili na oba?

Obično je jednostrana, tako što pokazuje razliku u oslanjanju na obe noge. S druge strane, pacijenti imaju gazni sloj- zadnja noga prema spolja, u varusu, odnosno krivljenju stopala ka unutra.

Druga prepreka uspostavljanja dijagnoze jeste da se može pokrenuti sa ravnim stopalima ili degenerativnim procesima.

Lečenje i komplikacije

Najveća komplikacija je prelom navikularne kosti sa posledičnom hirurškom intervencijom. Međutim, ranim otkrivanjem i adekvatnim tretmanom može se sprečiti dalji razvoj, objašnjava Garsija Martinez.

Naime, prilagođeni ulošci koji pomažu ublažavanju pritiska na stopalo i ispravljanju biomehanike stopala jedina su opacija sprečavanja operacije. Budući da je u pitanju deformacija stopala, ne može se popraviti vežbama.

Bitno je da obuća koja pacijenti nose bude sa polukrutim ili krutim đonom i da se prilagodi zavojem kako bi bio manji pritisak za zglob.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs