REČ STRUČNJAKA

Osećate BOL I TEŽINU U STOMAKU nakon jela: OVO JE MOŽDA RAZLOG ovog nelagodnog stanja!

Lekari odgovaraju 

Medicina 15.02.2021. - 21:24h Autor: Stil/Klix.ba
Foto: Shuterstock

Bolovi u stomaku, odnosno želucu, nakon jela mogu biti jači i prilično iritantni. Ako bol nestane nakon određenog vremena, razlog je verovatno hrana. S druge strane, ukoliko se ovakvi bolovi javljaju često i traju dugo i osećate  druge simptome, možda se iza svega krije neko medicinsko stanje:

Stres zateže mišiće i stvara bolove ili neugodnost u stomaku. Kako biste ovo izbegli, jedite polako i pokušajte ispravno da žvaćete hranu.

 

Alergije na hranu mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Razlog može biti različita hrana, ali obično su to gluten, pšenica i laktoza.

 

Stomačni gasovi koji se zadržavaju u probavnom traktu takođe mogu uzrokovati neugodnost nakon jela. Želudac može biti raširen zbog hrane, što izaziva nelagodu i ponekad oštar bol.

 

Lekovi za krvni pritisak ponekad mogu uzrokovati bolove u stomaku i zatvor. Ukoliko imate ovakvih problema, konsultujte se sa lekarom.

 

Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Osim bolova, osoba može osećati mučninu, povraćati i imati problema sa probavom.

 

Bolovi u želucu praćeni povraćanjem, dijarejom, umorom i povišenom telesnom temperaturom mogu biti rezutat trovanja hranom. Simptomi se mogu javiti nekoliko sati nakon jela, ali mogu trajati i nekoliko dana.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...