SAVET STRUČNJAKA

Dr Vojislav Perišić tvrdi: Preveliki unos vitamina C može da dovede do ovih zdravstvenih problema!

Vodite računa o unosu ovog vitamina. Najbolje bi bilo da se telu obezbedi vitamin C kroz voće, umesto kroz suplemente

Medicina
15:46h Autor:
Dr Vojislav Perišić tvrdi: Preveliki unos vitamina C može da dovede do ovih zdravstvenih problema!
Foto: Printsceen / Prva.rs

O značaju vitamina i da li suplementi mogu da zamene prirodne izvore hranljivih materija, kao i tome šta je potrebno da bi se ojačao imunitet, govorio je prof. dr Vojislav Perišić gostujući nedavno u jutranjem programu na TV Prva.

Evo kako on komentariše podatak da je prodaja suplemenata u odnosu na 2019. u 2020. porasla za 90 odsto:

"Porasla je prodaja supelemenata, a ne voća i povrća. Da razjasnimo, supelementi mogu da budu vitamini, minerali i nevitaminske i nemineralne materije. Vitamini mogu biti rastvorni u vodi i mastima. U prvu grupu spadaju vitamini grupe B, od B1 do B12 i kod njih ne postoji mogućnost predoziranja, jer se rastvoire u telesnim tečnostima i izmokre se. Velika doza vitamina C može da uzrokuju rast krvnog pritiska", kaže dr Perišić i napominje da je dovoljno da uzmemo jednu jabuku, jednu pomorandžu ili jedan kivi dnevno da budemo "namireni" i tada ne postoji potreba za supementacijom.

"Ako za salatu još imamo malu porciju kiselog kupusa, mi smo potpuno suplementirani i ne treba nam dodatna doza vitamina C da nam podigne pritisak. Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmjemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano - biće kamena u bubregu."

Mnog je bolje vitamin C telu obezbediti unosom voća i povrća, a ne kroz suplemente, sa tim se slažu svi lekari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs