REČ STRUČNJAKA

DOKTOR HARISON TVRDI: Ovi signali jasno ukazuju da sa vašom jetrom nešto nije u redu!

Bez zdrave jetre nema ni zdravog tela 

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shuterstock

Jetra je veoma važan organ, jer ona utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno celog organizma.

 

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno jetra učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. "Ona je najvažniji organ", kaže doktor Harison.

Ono što uzrokuje najveće probleme sa jetrom su zapravo ti toksini koji se dugo zadrže u ovom organu. Kada se uspori proces prečišćavanja, tada nastaju komplikacije. Prema pisanju Globalnog instituta za jetru, postoji oko 100 različitih bolesti jetre.

 

Neke tihe znakove na prvi pogled ne biste povezali sa ozbiljnim problemom, ali neki od njih zapravo jasno ukazuju i na mogući uzrok. U nastavku pročitajte koje signale ne biste smeli da zanemarujete:

 

Crna Akantoza

 

Bolesti jetre se često mogu manifestovati kroz razne promene na koži, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o retkoj bolesti a dr. Harison je opisuje kao javljanje tamnih mrlja na području vrata.

 

Izražene vene u obiku paukove mreže

 

Ovo je još jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju, smatra dr. Harison. One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

 

Žutica

 

Dr. Harison smatra da kako se pogoršava bolest jetre, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože ili beonjača, poznato kao žutica.

 

Ove promene na licu mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene tegobe: Ne ignorišite signale koje telo šalje!

Jetra
foto: Shutterstock

Oticanje stomaka

 

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje- povećanje opsega struka ili oticanje abdomena u velikoj meri, smatra doktor.

 

Ne možete da zaustavite svrab


Obolela jetra može da izazove svrab po celom telu.

 

"Ne znamo sa sigurnošću pravi uzrok, ali se pretpostavlja da bi moglo biti povezano s nivoom žučne soli", navode doktori.

 

Jetra proizvodi žuč, koja omogućava probavu, ali kod ljudi s primarnom bilijarnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja uzrokuje kolaps žučnih puteva), može doći do nakupljanja žući i svraba kože.

 

Mentalni problemi, zaboravnost i umor


Ukoliko vam se dešava da iznenada gubite stvari, zaboravljate važne datume i podatke, nemojte se slepo držati verovanjem da je to posledica stresa i umora.

 

Naime, uzrok može biti hepatička encefalopatija, stanje koje može da se pojavi kad jetra ne može pravilno da izbaci toksine iz tela i obično se javlja kod bolesnika s hroničnim oboljenjem jetre, cirozom ili hepatitisom.

 

"Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite medicinsku pomoć", savetuje dr. Harison.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...