SAVET NUTRICIONISTE

NAJGORI NEPRIJATELJI VITKE LINIJE: Ove namirnice usporavaju metabolizam, a jedemo ih svakog dana!

Iako genetika ima najveći uticaj na našu sposobnost sagorevanja masti, određena hrana može ubrzati, ali i ozbiljno usporiti metabolizam

Fitnes & Nutricija
Autor:
NAJGORI NEPRIJATELJI VITKE LINIJE: Ove namirnice usporavaju metabolizam, a jedemo ih svakog dana!
Foto: Shutterstock

Kada ne možemo da skinemo kilograme ili proces mršavljenja ne ide zadovoljavajućim tokom, obično za to okrivimo usporen metabolizam.

Ako je metabolizam zaista glavni krivac, da li se on određenom hranom može aktivirati i da li postoje namirnice koje ga usporavaju? Nutricionisti daju potvrdan odgovor.

"Vaš metabolizam je ono što stvara i sagoreva energiju iz hrane", kaže nutricionista, Melisa Majumdar.

Genetika igra najveću ulogu i od toga najviše zavisi kakv će nam metabolizam biti. Takođe, osobe sa većom mišićnom masom lakše sagorevaju hranu. "Povećavanje mišićne mase vežbanjem ubrzava naš metabolizam čak i kada ne vežbamo aktivno", kaže ona.

Određena hrana može ubrzati ili usporiti metabolizam, što može uticati na gubitak kilograma. Ove namirnice bi trebalo izbegavati, ukoliko želite vitku figuru:

Rafinisane žitarice

Rafinisana zrna poput onih koja se nalaze u prerađenoj, pakovanoj hrani, belom hlebu, testeninama i pirinču mogu sabotirati gubitak težine. Studija objavljena u junu 2011. godine u časopisu "Nev England Journal of Medicine" dokazala je da usled konzumiranje ove hrane, kilaža može drastično da se poveća.

Rafinisane žitarice sadrže prazne kalorije, nemaju vlakna i mogu da izazovu nagle skokove šećera u krvi. " Ne stvaraju osećaj sitosti, pa na kraju možete da pojedete mnogo više hranne nego što vam je zaista potrebno".

DAŠ DIJETA više od 10 godina važi za NAJBOLJU: Reguliše VISOK PRITISAK, SKIDA KILOGRAME!

hleb
foto: Shutterstock

Sokovi puni šećera

Studija objavljena u julu 2017. godine u časopisu "BMC Nutrition" otkrila je da konzumiranje obroka sa visokim sadržajem proteina uz piće zaslađeno šećerom može negativno uticati na energetski bilans, usporiti metabolizam masti i dovesti do toga da telo skladišti više masti.

"Budući da je reč o koncentrovanom obliku šećera, sok može da poveća šećer u krvi i učiniti da osećate glad odmah nakon što ga popijete", kaže Melisa.

Granola

Iako se često promoviše kao zdrava hrana, granola je bogata kalorijama i mastima, a visok sadržaj šećera u većini vrsta može povećati nivo šećera u krvi i učiniti da se osećate još gladnije.

Umesto toga, potražite granolu napravljenu od 100 posto integralnih žitarica, orašastih plodova i ograničene količine sušenog voća, a izbegavajte one sa dodatkom šećera i ulja.

"Granola je jedna od onih mitskih zdravih namirnica koja ima puno kalorija i šećera“", kaže ona.

Zahvaljujući ovoj dijeti ONA NEMA NI GRAM SALA: Ovako čuvena Samanta (64) iz serije Seks i grad ODRŽAVA VITKU LINIJU!

Granola
foto: Shutterstock

S druge strane, tu su namirnice koje mogu da ubrzaju metabolizam i koje treba što češće jesti, a to su: Jaja, avokado, ljute papričice i proizvodi od celih žitarica.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs