Što pre kod lekara

BOL U KUKOVIMA MORA DA SE LEČI: Mogući simptom 7 bolesti!

Ovo su uzroci pojave stanja koja se manifestuju, između ostalog, kroz bol u jednom ili oba kuka

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Bol u donjem delu tela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti.

Ako bol koji osećate dolazi iz donjeg dela leđa, kuka ili iz oba smera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo deo strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove…

"S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka bola u kuku je duga i često se preklapa", navodi dr Raul Šahah, ortoped i hirurg. Rizik od pojave bola u kuku se povećava s godinama, telesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku:

1. ARTRITIS

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije ortopedskih hirurga.

UZROCI

Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

SIMPTOMI

Dr Šah navodi da se bol može javiti u celim leđima pa do zadnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Pre svega treba kod lekara utvrditi o čemu se radi, da li je u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Lečenje se bazira na nekoliko smernica. Koriste se i protivupalni lekovi uz lekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i hirurško lečenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

išijas, bolovi u leđima
foto: Shutterstock

2. HERNIJA DISKA

Hernija diska je posledica degenerativnih promena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomeriti i slomiti.

UZROCI

Može doći do preloma ili oštećenja usled lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

SIMPTOMI

Uz bol u donjem delu leđa, može doći do pritiska na nerv i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnnjenja u nogama i slabosti određenih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Lekar će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu bola i gde se javlja, a može zahtevati i određene testove kako bi se videlo da li se disk pomerio. Lečenje uključuje lekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvek uzrokovati simptome.

3. SPINALNA STENOZA

Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

UZROCI

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

SIMPTOMI

Ovo stanje neće uvek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Ako lekar pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamoliće vas da se nagnete napred, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protivupalne lekove. Operacija je poslednji izbor.

Devojka, Bol u leđima
foto: Shutterstock

4. SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA

Radi se o zglobu koji apsorbuje sve „udarce“ između gornjeg dela tela, karlice i nogu.

UZROCI

Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vežbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.

SIMPTOMI

Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Lekar može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Lečenje može uključivati vežbe istezanja ili lekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

5. UGANUĆA I ISTEGNUĆA

Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

UZROCI

Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

SIMPTOMI

Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Pregledom će lekar dati dijagnozu, a lečenje se odvija uz protivupalne lekove i terapiju koju propisuje fizijatar.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

6. UKLJEŠTEN NERV

Uklješten živac u donjem delu leđa se naziva radikulopatija.

UZROCI

Može se javiti ako vam se pomerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promene koje se javljaju u starosti.

SIMPTOMI

Uklješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Lekar će napraviti potrebne preglede, a lečenje zavisi od toga gde je lociran uklješten živac.

7. ČVRSTI FLEKSORI KUKA

Fleksori kuka se nalaze na prednjem delu kukova i pomažu nam pri kretanju.

UZROCI

Uzrok može biti dugotrajno sedenje na poslu ili kod kuće.

SIMPTOMI

Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem delu leđa ali i kukovima.

LEČENJE I TERAPIJA

Lekar će proveriti fleksibilnost i verovatno savetovati rendgen, a lečenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...