Svi mogući uzroci

Na šta upućuje učestala stolica: Alarm koji šalje sistem za varenje ne treba ignorisati!

Promene kod zdrave mlade osobe nisu za uzbunu, naročito ako se način ishrane nedavno promenio

Saveti stručnjaka 01.11.2019. - 14:19h Autor: Stil / Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Sat vremena posle jutarnje kafe ili popodnevni odlazak u kupatilo normalna je rutina, a ponekad veće odstupanje može da bude razlog za brigu.

 

Promene kod zdrave mlade osobe, smatra dr Kajl Stoler, nisu razlog za uzbunu. Uostalom, odstupanje može jednostavno biti i način na koji nam telo govori da mu se ne sviđa ono što smo pojeli, smatra stručnjak.

Zdravija ishrana koja podrazumeva povećan unos vlakana kod inače zdrave mlade osobe mogla bi da rezultira odstupanjima u probavi, tvrdi dr Rudi Bedford. Hrana bogata vlaknima je povrće, pa povećan unos ove vrste namirnica može rezultirati češćim odlascima u kupatilo.

 

Isto važi i za pojačanu fizičku aktivnost - vežbanje povećava kontrakcije mišića u debelom crevu, pa će mišići sav telesni otpad izbaciti brže nego inače.

 

Ali, postoje i drugi, ozbiljniji razlozi za učestalu stolicu, zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru:

 

Infekcija


Bakterijske infekcije mogu rezultirati češćom potrebom za velikom nuždom, pa čak i dijarejom. Ukoliko primetite tragove krvi, obavezno posetite lekara.

 

Recept koji se koristi već decenijama: Izbacuje sve toksine iz creva i obnavlja kožu!

foto: Shutterstock

Sindrom nervoznih creva


Iako se inače manifestuje bolovima u stomaku, gasovima i grčevima, ovaj sindrom može da utiče na učestalost odlazaka u kupatilo.

 

Stres


Slabiji pokreti debelog creva javljaju se u slučajevima stresa, pa ne možete da idete u toalet koliko ste navikli.

 

Menstruacija


U danima pre ili tokom krvarenja, normalno je da se poveća učestalost odlazaka u kupatilo. Razlog tome leži u hormonu progesteronu, koji osim što može da uzrokuje učestalije odlaske u wc, može da dovede i do proliva, ali to je normalno.

 

Previše kafe


Kofein stimuliše mišićne kontrakcije u crevima, pa će povećana količina kofeina dovesti i do čestih odlazaka u kupatilo.

 

Upalna bolest creva

 

Češća potreba za velikom nuždom samo je jedan od simptoma ove bolesti. Kod upalne bolesti creva javljaju se i tragovi krvi u stolici, umor, neizdrživ bol u donjem delu stomaka i neprestana dijareja.

 

Sastav lekova


Neki lekovi, kao što su antibiotici, mogu da utiču na mikrobe u crevima i neretko menjaju kretanje creva i dovode do proliva. Ukoliko dođe i do pojave krvi i bolova, obavezno posetite lekara.

 

Stari recept za potpuno čišćenje debelog creva: Izbacite sluz, otpad i parazite za tri nedelje! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs