Neverovatan efekat

Istezala sam se po 10 minuta svakodnevno: Evo šta se promenilo nakon mesec dana!

Istezala sam mišiće svakoga dana i nakon mesec dana sam primetila potpuno neočekivane promene

Fitnes
14:01h Autor:
Foto: Shutterstock

Još od časova fizičkog u osnovnoj školi slušamo koliko je istezanje dobro za nas, ali to ne shvatamo ozbiljno.

Već u dvadesetim godinama leđa počinju da nas bole, ali kako za taj problem neka leka potrebno je da sami nađemo ono što nam najviše prija.

Tako je jedna žena rešila da uradi jedan eksperiment i mesec dana radi vežbe istezanja po 10 minuta svakoga dana. A mi vam prenosimo vam njeno iskustvo:

"Rešila sam da vežbe istezanja budu moja svakodnevna rutina 30 dana. Istezala sam mišiće po 10 minuta svakoga dana i nakon mesec dana sam primetila potpuno neočekivane promene:

Moja dnevna rutina istezanja je izgledala ovako:

Savijanje glave do kolena: Sedite na pod sa ispruženom desnom nogom, a levom savijenom u kolenu dok vam stopalo dodiruje unutrašnju butinu desne noge. Savijajte se na desnu stranu dok ne dohvatite ispruženo stopalo sa obe ruke. Držite tako 60 sekundi pa zamenite noge.

Čučnjevi su majka svih vežbi: Leče srce, zatežu noge, sprečavaju starenje! (VIDEO)

Žaba poza: Sedite na pod sa stopalima ispod zadnjice i raširenim kolenima. Držite stopala na podu, podignite zadnjicu i uz pomoću ruku se istegnite ka napred koliko god možete. Neka vam se noge razdvajaju sve dok ne osetite zatezanje u butinama. Držite tako 2 minuta.

4 najbolje vežbe za ravan stomak posle četrdesete: Dovoljno je 10 minuta dnevno!

Kobra poza: Lezite na stomak. Ispružite noge,a ruke stavite ispod ramena. Podignite gornji deo tela tako da ispravite laktove. Držite tako 2 minuta.

Ruski fizoterapeut, dr Popov otkrio: Samo ova vežba može brzo da istopi kilograme! (VIDEO)

Pas koji gleda na dole: Postavite ruke i stopala na pod u širini ramena. Držite ispravljene ruke i noge sve vreme i izdržite tako 2 minuta.

Japanski stručnjak za mršavljenje: Ova vežba istezanja skida salo sa stomaka i leči bol u kičmi i krstima! (FOTO)

Istezanje kičme u sedećem položaju: Sedite na pod i ispružite obe noge ispred vas. Savijte levo koleno i stavite na njega desni lakat. Stavite levu nogu na pod i pogledajte preko levog ramena. Držite tako minut, pa promenite stranu.

Trening doktora Buša za zdravo srce i brzo mršavljenje: Traje 9 minuta, jača celo telo! (VIDEO)

Ovo su promene koje sam primetila:

Počela sam da spavam bolje

Bol u leđima nije bio moj jedni problem pre eksperimenta. Takođe sam imala probleme sa spavanjem koji su me iritirali. Insomnija, poteškoće sa spavanjem, usećaj umora čim ustanem - sve sam to dobro poznavala. Ali nisam baš očekivala da će mi istezanje pomoći da imam bolji san.

Ispostavilo se da istezanje pre odlaska u krevet može da opusti mišiće i oslobodi me noćnih grčeva. Kada vas ništa ne uznemirava tokom noći, kvalitet sna se poboljšava i osećate se mnogo svežije ujutru. Nema više čaja od kamilice za mene, istezanje je najbolji lek!

Napokon sam osetila svoje telo

Naravno, istezanje je savršen način da dobijete odlično telo. Ali to nije poenta ovde. Za mene, vežbe istezanja su postale način da vratim svoje telo nazad.

Kada sedite za stolom ceo dan, bukvalno ne osećate noge na putu kući sa posla. Tako je bilo za mene. Ali kada sam počela da se istežem, shvatila sam da je mom telu potrebna moja pažnja više nego što sam mislila. Ova bolja svest o telu koja se razvila kao posledica istezanja, omogućila mi je da nastavim da se istežem na pametniji način, radeći na tim mišićima koji su bili slabiji i mnogo napetiji.

Osećam se manje tromo

Nekada sam imala problema da ostanem budna tokom svog dugog radnog dana. Oko sredine popodneva, osećala sam se tako tromo i letargično da je sve što sam mogla da radim jeste da pokušam da smislim mesto gde mogu da spavam bezbedno, dok je moj šef bio zauzet drugim stvarima.

Istezanje za radnim stolom 10 minuta dnevno pomoglo mi je da značajno povećam nivo energije. Više se ne osećam lenjom. Naprotiv, moja produktivnost na poslu se poboljšala i čak sam usvojila naviku šetnje tokom pauze za ručak. Zbogom mom podnevnom umoru!

Popravljaju dotok krvi do kičme i mozga, čiste krvne sudove od začepljenja: Top 4 vežbe istezanja! (FOTO)

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nestao mi je bol u leđima

Konstantan bol u leđima je i bio razlog za ovaj eksperiment. Stalno sam slušala kako istezanje pomaže da se izleči i spreči bol u leđima jer tako ojačavmo mišiće. Iznenađujuće ovo je bila istina.

Kao neko ko je stalno sedeo i ko nema vremena da odradi ceo trening tokom dana morala sam da izaberem nešto što će smanjiti napetost u leđima i vratit pokretljivost mojim mišićima zadnjice bez oduzimanja previše vremena. Ispostavilo se da je istezanje savršen izbor.

Nakon mesec dana rađenja vežbi istezanja, napokon se osećam olakšano - i više nema bola. Osim toga, moji mišići su postali jači i nema više čvorova u mojim ramenima.

Laboratorijski rezultati su mi se poboljšali

Neke studije su pokazale da vežbe istezanja takođe pomažu da se smanji holesterol i održava nivo glukoze u krvi tako što sprečavaju otvrdnjavanje arterija i povećavaju protok krvi do svih unutrašnjih organa. Odlučila sam da ovo i dokažem.

Pre eksperimenta, nisam mnogo marila za svoje zdravlje. Nedostatak redovnog vežbanja, loše navike u ishrani i sedelački načina života - sve je to doprinelo visokom nivou holesterola i šećera. Međutim, mnogo mi je pomoglo istezanje na dnevnoj bazi - rezultati mojih testova krvi su se vratili u normalu.

Koordinacija mi se popravila

"Istezanje može da spreči stezanje mišića i da vrati vašem telu osećaj ravnoteže", ovo sam pročitala pre mesec dana. Pa, ne mogu da kažem da sam u prošlosti imala neke probleme se koordinacijom - ako sedite mirno u stolici tokom celog dana, ne morate da imate savršen osećaj ravnoteže, zar ne?

Međutim, osetila sam da nešto nije u redu kada sam pre nekoliko godina pokušala da vozim bicikl. Jednostavno nisam mogala da ga održim u ravnoteži, sve vreme sam se iznova i iznova oslanjala na noge. Danas ne mogu da razumem zašto mi je tako lak zadatak bio tako težak i ponosna sam što mogu da kažem da sam konačno pokazala gravitaciji ko je gazda!

Ima 64 godine, a izgleda kao da joj je barem upola manje: Njena tajna je u ova 3 napitka! (FOTO)

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Osećam manje stresa

Kada doživite stres, postoji velika šansa da su vaši mišići napeti. To se zove psihosomatika. Teoretski, ovo zvuči prilično razumno, ali nikada ne bih pomislila da istezanje zaista radi bolje od bilo kojeg sedativa.

Već sam spomenula da se moja produktivnost na poslu poboljšala. Ali to se nije desilo samo zbog povećanja energije. Istezanje mi je pomoglo da smirim um i vratim osećaj blagostanja. Ova mentalna smirenost mi je pomogla da se osećam opušteno i da radim sa čistim umom, bez ikakvih dosadnih ili negativnih misli.

Više ne osećam da mi je stalno hladno

Verovatno znate da istezanje povećava dotok krvi u mišićno tkivo. Međutim, ja lično nisam imala pojma da će se ovo odnositi ne samo na moje mišiće, već i na sve moje unutrašnje organe i delove tela.

Bez mnogo kretanja, stalno mi je bilo hladno, posebno na rukama i nogama. Sve što sam pokušavala da kako bih se ugrejala nije radilo na duge staze - dlanovi su mi stalno bili ledeni.

Rutina istezanja mi je pomogla da povećam transport kiseonika i krv bogatu hranljivim materijama kroz celo telo. Sada, bolja cirkulacija mi pomaže da održim normalnu temperaturu u svim delovima tela i to na prirodan način."

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs