Doktor istakao šta nikako ne treba da radite ako ne možete da zaspite: Svi urade ovo, a zapravo pogoršava stvar

Ukoliko ne možete da zaspite nakon 30 minuta, nemojte posezati za telefonom, to vam nikako neće pomoći, tvrdi doktor Figura.

Saveti stručnjaka
Autor:
Doktor istakao šta nikako ne treba da radite ako ne možete da zaspite: Svi urade ovo, a zapravo pogoršava stvar
Foto: Printskrin@doctormyro/TikTok

Ponekad se čini da je nemoguće zaspati noću, bez obzira koliko ste umorni do kraja dana. Stres, anksioznost, bolest ili bol samo su neki od mnogih faktora koji mogu izazvati nesanicu.

Stručnjaci kažu da će svaka treća osoba u nekom trenutku imati poteškoća sa spavanjem. Imajući to na umu, doktor Miro Figura podelio je nekoliko saveta kako da zaspite, uključujući i ono što ne treba raditi.

@doctormyro This is what I do (as a Doctor) when i can’t fall asleep #sleep #insomnia #sleeptips #sleephacks ♬ Illusion of Perception - VEL94EV

On savetuje da ne ostajete u krevetu ako ne možete da zaspite i posle pola sata, a to se dešava kada je vaš mozak "previše aktiviran" i potrebna vam je promena okruženja, piše "Miror".

On je predložio odlazak u drugu prostoriju i učešće u nekoj vrsti aktivnosti.

"Idite u drugu sobu i radite nešto što nije mnogo zahtevno i što može da se radi u slabo osvetljenom okruženju, kako biste ponovo pokrenuli lučenje melatonina u epifizi", kaže dr Figura u video snimku na Tiktoku.

telefon
foto: Shutterstock

Upozorio je da nikada ne treba posezati za bilo kakvom vrstom ekrana u takvim trenucima.

"Vaš laptop ili mobilni telefon će emitovati plavo svetlo koje će prekinuti taj ciklus. Ako se i dalje ne osećate umorno, isprobajte tehnike dubokog disanja", objašnjava on.

Takođe je preporučio uzimanje melatonina, u dogovoru sa vašim doktorom, ukoliko ne možete da spavate.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs