Ova je najgora poza tokom spavanja zbog koje vas sve boli ujutru: Razara kičmu i zateže vene, važno je obratiti pažnju

Ovo je poza tokom spavanja koja ne valja uopšte. Korigujte je kako biste jutra dočekali nasmejano, bez bolova u kičmi i nogama.

Saveti stručnjaka
22:50h Autor:
Ova je najgora poza tokom spavanja zbog koje vas sve boli ujutru: Razara kičmu i zateže vene, važno je obratiti pažnju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prema stručnjaku za spavanje Dereku Halesu, postoji jedan položaj koji može značajno opteretiti kičmu i potencijalno je povrediti.

Kada je u pitanju dobar noćni odmor, svi imamo svoje preferencije. Neki od nas moraju da legnu ravno na stomak da bi zaspali, dok drugi imaju složenije zahteve, poput spavanja na boku sa jastukom između nogu. Iako možda ne želite da menjate ono što vam prija, vaš omiljeni položaj za spavanje mogao bi negativno uticati na vaše zdravlje.

Prema rečima stručnjaka, postoji jedan položaj za spavanje koji može značajno opteretiti kičmu. To bi definitivno bilo okretanje jedne noge u stranu tokom spavanja, što može povrediti kičmu, piše MSN, a prenosi portal "24sata".

Spavanje
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Kada su u pitanju položaji, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na to šta radite sa nogama. Okretanje jedne noge u stranu dok spavate može biti štetno jer, kako kaže doktor Nilog Vajs, stručnjak za spavanje, "ako spavate u uvijenom položaju, to može izazvati neusklađenost kičme."

Prema stručnjaku za spavanje Dereku Halesu, do ove neusklađenosti dolazi jer vaša kičma prati položaj nogu – što nije prirodan položaj kičme.

"Tokom višesatnog spavanja u takvom položaju, stvara se preveliki pritisak na kičmu, što izaziva tačke pritiska u zglobovima, mišićima i ligamentima donjeg dela leđa i ramena" objašnjava Hales. Ove tačke pritiska često izazivaju bol kada se ljudi probude ujutru.

"Mogli biste razviti česte bolove ako redovno spavate u ovom položaju. Možda vam je u početku udobno, pa odmah ne primećujete opterećenje kičme", dodaje on.

@levitex The worst sleeping position award goes to… stomach sleeping👎 #tummysleeper #badhabits #stomachsleeper ♬ original sound - Levitex

Još jedan stručnjak za spavanje, Aleks Savi, kaže da ovaj položaj izaziva uvijanje kičme u donjem delu, što dovodi do povećanja pritiska i bola s vremenom. Nakupljanje napetosti može izazvati bol u različitim delovima tela, uključujući kukove, donji i gornji deo leđa, pa čak i vrat, objasnio je Aleks Savi.

"Loše držanje tokom spavanja može dovesti do kliničkih simptoma poput bola u leđima, vratu i drugih problema koji se teško rešavaju bez pomoći ortopeda, kiropraktičara ili lekara fizikalne medicine i rehabilitacije", upozorava dr. Moš Luis, lekar fizikalne medicine i rehabilitacije. Ovaj položaj spavanja takođe može izazvati druge zdravstvene probleme, poput utrnulosti.

žena spava, Spavanje
foto: Profimedia

Problemi ne prestaju s bolovima u leđima. Prema Stivu Hrbuiju, kiropraktičaru, ako prekrstite noge dok spavate na boku, to može stisnuti vene na nogama i ograničiti protok krvi.

"To može izazvati oticanje stopala i zglobova, a možete osetiti i trnce u nogama. Generalno, spavanje sa iskrivljenim nogama može negativno uticati na vaše zdravlje. To jednostavno nije opuštajući položaj i može poremetiti kvalitet sna", kaže Robert Pagano, stručnjak za spavanje.

Zato je najbolje, kako savetuju stručnjaci, odustati od ovog položaja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs