Čini se kao navika koju mnogi imaju dok spavaju, a zapravo je mnogo štetna: Stvaraju se infekcije i stradaju zubi

Dok mnogi misle da je to samo navika ukoliko dišu na usta dok spavaju, ta pojava je zapravo vrlo štetna. Evo kako da se rešite disanja na usta tokom sna i kako da sprečite veće probleme.

Lepi & Zdravi
Autor:
Čini se kao navika koju mnogi imaju dok spavaju, a zapravo je mnogo štetna: Stvaraju se infekcije i stradaju zubi
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Dugotrajno disanje na usta takođe može izazvati fizičke promene u strukturi vašeg lica, posebno kod dece.

Disanje na usta, naročito ako to radite tokom cele noći, isušuje vaša usta i grlo, čime podstiče respiratorne infekcije. Takođe, disanje na usta može oštetiti i vaše zube.

"Disanje na usta tokom dana i noći je loše za vaše zube, ali je posebno štetno noću", rekla je doktorka stomatologije Aleks Fu za "Njuzvik".

Par, Spavanje, Hrkanje
foto: Profimedia

"Tokom noći se proizvodnja pljuvačke smanjuje, što se disanjem na usta dodatno pogoršava, pa imate suva usta. Pljuvačka neutralizuje kiseline i ispira ostatke hrane, pa bez nje bakterije mogu napredovati, što dovodi do karijesa i bolesti desni."

Dugotrajno disanje na usta takođe može izazvati fizičke promene u strukturi vašeg lica, posebno kod dece.

spavanje
foto: Shutterstock

"Hronično disanje na usta može promeniti strukturu lica, naročito kod dece, što može dovesti do nepravilnog rasta zuba i govornih poteškoća", kaže doktorka Fu. "Disanje na usta može uzrokovati i loš zadah, što utiče i na vaše samopouzdanje."

Ako tokom spavanja dišete na usta – što je često praćeno hrkanjem – to može uticati na unos kiseonika, što dovodi do nemira i potencijalne apneje u snu.

Šta možemo učiniti da zaustavimo disanje na usta?

"Jednostavne promene poput hidriranja, lečenja zapušenosti nosa ili korišćenja ovlaživača vazduha tokom noći mogu pomoći u smanjenju efekata disanja na usta", rekla je doktorka Fu.

spavanje, žena spava, devojka spava
foto: Shutterstock

Takođe, redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju znakova disanja na usta pre nego što postanu problematični.

"Vaše celokupno oralno zdravlje zavisi od dobrih navika i rešavanja problema pre nego što postanu hronični", rekla je.

"Male navike poput grickanja noktiju, žvakanja leda ili korišćenja zuba za otvaranje paketa mogu oštetiti zubnu gleđ i povećati rizik od pukotina i preloma", upozorava doktorka Fu.

Devojka, Spavanje, Stres
foto: Shutterstock

"Takođe, jako slatka ili kisela pića mogu nagristi vašu gleđ, što povećava osetljivost i propadanje zuba. Prejako pranje zuba takođe može oštetiti gleđ i iritirati desni, što može dovesti do njihovog povlačenja. Često zanemarujemo ove svakodnevne navike, ali s vremenom one mogu izazvati ozbiljne probleme sa oralnim zdravljem."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs