Lovačka salata je klasik među zimnicama, poznata po svom bogatom ukusu i aromi. Idealna je za pripremu bez konzervansa, čuvajući svežinu i prirodnu slatkoću povrća. Savršena je kao dodatak uz roštilj, mesna jela ili jednostavno uz hleb. Ova salata kombinuje paradajz, papriku, šargarepu i luk sa blagom kiselinom i aromatičnim začinima, a možete je začiniti i ljutom paprikom po ukusu.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Srpska / domaća
  • Tip jela: Salata / zimnica
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 40 minuta + vreme za mariniranje (najbolje 24h)
  • Kalorije: ~120 kcal po porciji
  • Broj porcija: 8–10
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci

  • 1 kg paradajza
  • 4 glavice crnog luka
  • 500 g šargarepe
  • 2 kg paprika
  • 1 čen belog luka
  • 100 g soli
  • 100 g šećera
  • 100 ml alkoholnog sirćeta (9%)
  • 100 ml ulja
  • 2 lovorova lista
  • Svež peršun (po želji)
  • Ljuta paprika (po ukusu, opcionalno)

Priprema

Priprema povrća:

  • Paradajz i papriku operite i iseckajte na manje komade.
  • Luk očistite i iseckajte na tanke kolutove.
  • Šargarepu oljuštite i narendajte ili isecite na tanke trakice.
  • Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte sve povrće: paradajz, papriku, šargarepu, luk i beli luk.
  • Dodajte so, šećer, lovorov list i po želji ljutu papriku i svež peršun.
  • Dodavanje tečnosti:
  • Sipajte sirće i ulje preko povrća. Dobro promešajte da se sastojci ujednače.

Mariniranje:

  • Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 24 sata da se ukusi povežu.

Serviranje:

Poslužite kao prilog uz roštilj, meso ili hleb. Salata je najbolje sveža, ali se može čuvati u hermetički zatvorenim teglama do 5–7 dana u frižideru.

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija