Ljutenica je jedno od onih tradicionalnih jela koje nas uvek podseća na detinjstvo i zimu kada se iz smočnice izvadi teglica puna mirisnog i pikantnog namaza. Sprema se od paradajza, paprika i ljutih papričica, a začini joj daju posebnu aromu. Bilo da je koristite kao prilog uz meso, namaz na hlebu ili dodatak jelu, ljutenica će obogatiti svaku trpezu. Iako zahteva nešto vremena, rezultat je vredan truda – dobićete domaću zimnicu bez veštačkih dodataka i sa punim, bogatim ukusom.

Ljutenica u teglama
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Osnovne informacije

  • Kuhinja: tradicionalna, domaća
  • Tip jela: zimnica / namaz
  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 3 sata
  • Kalorije: ~70 kcal po porciji (100 g)
  • Broj porcija: oko 10 tegli (zavisi od veličine tegli)
  • Težina pripreme: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 3 kg paprika roga
  • 200 ml ulja
  • 100 g soli
  • 50 g šećera
  • 50 ml sirćeta
  • 6 čenova belog luka
  • 200 g ljutih papričica
  • 1 kašika sušenog peršunovog lista
  • 5 g konzervansa (opciono)

Priprema:

Priprema paradajza
Operite paradajz, odstranite nečistoće i isecite na komade. Sameljite ga u blenderu ili mašini za meso. Sipajte u dublji lonac, dodajte ulje, so, šećer i sirće, pa kuvajte na srednjoj vatri oko 50 minuta do sat vremena.

Priprema povrća
Dok se paradajz kuva, operite papriku i ljute papričice, odstranite peteljke (i seme kod paprika), a beli luk očistite. Sve sameljite i dodajte u lonac sa paradajzom.

Kuvanje
Dobro izmešajte i nastavite da kuvate još oko 2 sata na srednjoj vatri, povremeno smanjujući vatru kako ne bi previše prskalo.

Ljutenica u šerpi
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Sterilizacija tegli
Posle 1 sat i 40 minuta, stavite pripremljene tegle i poklopce u hladnu rernu, uključite je na 120°C i ostavite 10 minuta da se sterilišu.

Finalni korak
Pred kraj kuvanja dodajte peršun, dobro promešajte i sklonite sa vatre. Po želji ubacite konzervans.

Kuvanje ljutenice
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Punjenje tegli
Vruću ljutenicu sipajte u vruće tegle, vratite ih u rernu na 100°C još 30 minuta, a zatim ugasite rernu i ostavite da se hlade unutra.

Čuvanje
Kada se ohlade, svaku teglu prekrijte celofanom, stavite gumicu i poklopac. Odložite na tamno i suvo mesto.

(Stil/ Domaći recepti)

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija