Ako želite brzu i jednostavnu zimnicu koja će obogatiti svaku trpezu, filetirane kisele paprike sa belim lukom su pravi izbor. Ove paprike ostaju hrskave i osvežavajuće, a priprema traje svega 15 minuta. Uz dobar obrok ili komad domaćeg hleba, biće prava zimska poslastica.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća / balkanska
  • Tip jela: zimnica (salata / prilog)
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat (sa pasterizacijom)
  • Kalorije: oko 80 kcal po porciji
  • Broj porcija: zavisi od broja tegli (oko 4–5 tegli od 700 ml)
  • Težina pripreme: lako

Sastojci

  • 1 kafena (najmanja) kašika bibera u zrnu
  • 2 čena belog luka (po tegli može i više, po ukusu)
  • 2 kafene kašike soli
  • 1 kafena kašika šećera
  • 1 lovorov list (po tegli)
  • 4 kašike 9% alkoholnog sirćeta (po tegli)
  • voda (za nalivanje i pasterizaciju)
  • oko 3–4 kg paprika roga

Priprema

Priprema paprika – Oprati paprike roge, očistiti ih od semena i iseći na duže trake (filete).

Punjenje tegli – U čiste i sterilisane tegle ređati paprike, zatim dodati nekoliko listića belog luka, lovorov list i par zrna bibera. Na vrh svake tegle dodati po dve kašike soli i prstohvat šećera.

paprike filetirane sa belim lukom.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Jednostavna kuhinja

Nalivanje – U svaku teglu sipati do pola vodu, potom dodati sirće (oko 4 kašike po tegli), pa opet doliti vodu do vrha. Zatvoriti metalnim poklopcem i dobro promućkati da se so i šećer rastvore.

Pasterizacija – U veliki lonac staviti kuhinjsku krpu, poređati tegle i naliti vodom do njihovih "ramena". Kuvati (pasterizovati) oko 20 minuta od trenutka ključanja vode.

Hlađenje i čuvanje – Ostaviti tegle u vodi da se ohlade, zatim ih izvaditi, obrisati i skladištiti na hladnom i tamnom mestu.

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija