Ako želite ukusan ajvar bez mukotrpnog pečenja paprika, ovo je recept za vas. Paprike i patlidžan se barene u začinjenoj tečnosti, a zatim kratko prže uz dodatak belog luka ili ljute paprike, stvarajući aromatičan i bogat ajvar. Jednostavan je za pripremu, a rezultat su punjene tegle koje možete čuvati i tokom zime.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska / Balkanska
  • Tip jela: Namaz / Predjelo
  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat + 10 minuta za obaranje
  • Ukupno vreme: oko 1 sat i 40 minuta
  • Broj porcija: 4 tegle po 1 kg
  • Težina pripreme: Srednja

Sastojci (mera za 5 kg paprika)

Paprike i patlidžan:

  • 5 kg mesnatih crvenih paprika
  • 1,5 – 2 kg plavog patlidžana (može se izostaviti ako ne volite)
  • Tečnost za barenje paprika:
  • 1,5 l vode
  • 6 supenih kašika soli
  • 5 supenih kašika šećera
  • 150 ml sirćeta
  • 50 ml ulja
  • Za prženje ajvara:
  • 200 ml ulja
  • 4–5 čena belog luka ili ljute paprike po ukusu

Priprema

Priprema povrća:
Očistite paprike i patlidžan, iseckajte na krupnije kockice. U velikoj šerpi, stavite paprike i patlidžan i prelijte ih sa 1,5 l vode. Dodajte so, šećer, sirće i ulje. Ostavite da provri i blago obarite par minuta dok povrće ne omekša.

ajvar bareni.png
Foto: Printscreen Youtube/ Bokina kuhinja

Mlevenje:
Kada se paprike i patlidžan ohlade, sameljite ih u blenderu ili mašini za mlevenje dok ne dobijete glatku smesu.

Prženje ajvara:
U velikoj šerpi zagrejte 200 ml ulja. Sipajte smesu od paprika i patlidžana i kuvajte oko 1 sat uz stalno mešanje, da se ne zalepi i da se ukusi sjedine.

Dodavanje začina:
Na sredini kuvanja dodajte iseckani beli luk ili ljutu papriku po ukusu. Smesu nije potrebno dodatno soliti – probajte i prilagodite po želji.

Punjenje tegli:
Vrući ajvar sipajte u sterilizovane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre čuvanja.

Napomena: Za ovu količinu povrća dobijaju se otprilike 4 tegle od 1 kg. Ako kuvate manju količinu ili koristite pliću šerpu, vreme prženja može biti kraće ili duže.

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija