Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska / Domaća
Tip jela: Prilog
Vreme pripreme: 15 minuta
Ukupno vreme pripreme: 45 minuta
Kalorije: 200 kcal po porciji
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako

Sastojci:

  • 1 kg brašnastog krompira,
  • 30-50 g maslaca,
  • 150 ml mleka ili neutralne slatke pavlake,
  • So i biber po ukusu.

Krompir
Foto: Shutterstock

Napomena:

Za bogatiji ukus možete dodati i malo pavlake za kuvanje ili kašiku kisele pavlake. Ljubitelji intenzivnijeg ukusa mogu umešati i malo rendanog sira (npr. kačkavalja ili parmezana).

Priprema:

Oljuštite i isecite krompir: Operite i oljuštite krompir, a zatim ga isecite na manje kocke ili kosiće.

Kuvajte krompir: Stavite iseckan krompir u lonac, zalijte hladnom vodom, posolite vodu, i kuvajte dok se krompir ne skuva (oko 30 minuta ili dok viljuška ne prodje lako).

shutterstock-665963437.jpg
Foto: Shutterstock

Ocedite i pasirajte: Kada je krompir skuvan, ocedite ga od vode i odmah ga stavite u dublju posudu. Dok je još vruć, izgnječite ga kašikom za pasiranje ili propasirajte kroz pasirku da biste dobili glatku smesu bez grudvica.

Dodajte puter: U vreo, pasiran krompir dodajte komad putera i sjedinite ga sa krompirom dok se ne otopi.

Dodajte mleko: Postepeno dodajte toplo mleko ili pavlaku, mešajući neprekidno dok ne dobijete željenu glatku i kremastu konzistenciju.

mrcvarenje-pire-krompira-stockphotowomanpreparingtastymashedpotatoesonlightbackgroundcloseup2069068031.jpg
Foto: Shutterstock

Začinite i poslužite: Posolite i pobiberite pire krompir po ukusu i poslužite ga dok je još topao.

Saveti:

  • Odličan uz razna jela sa sosom, poput pilećeg gulaša, faširanih šnicli, paprikaša ili pečenja.
  • Možete ga ukrasiti sa malo sitno seckanog peršuna ili kap maslinovog ulja za dodatnu aromu.