Bundeva je neverovatna hrana, bogata vitaminima A, C i E, i mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Pomaže u jačanju imunog sistema, poboljšava vid i podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Njen nizak sadržaj kalorija čini je idealnom za one koji paze na svoju težinu.
Ali najvažnija prednost bundeve je njen jedinstveni ukus, koji se u različitim jelima razvija na potpuno različite načine. Danas ćemo podeliti tri jednostavna recepta koja će istaći sve prednosti i prirodni ukus bundeve.
Zašto je sve dobra bundeva?
Bundeva je toliko niskokalorična (ima samo 26 kalorija na 100 grama), a u isto vreme je bogata vlaknima, zbog čega daje osećaj sitosti i pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Odličan je izbor za one koji žele da smršaju i one koji paze na ishranu. Zbog toga jer sadži kalijum, smatra se odličnom za regulaciju krvnog pritiska, reguliše metabolizam, a pomaže i pri stvaranju serotonina - hormona sreće.
Šta sve možete da spremite od budneve?
Pečena bundeva sa medom i cimetom
Sastojci:
- Sveža bundeva - 1 kg
- Prirodni med - 2 kašike.
- Mleveni cimet - pola kašičice.
- Ekstra devičansko maslinovo ulje - 1 kašika.
- Morska so - prstohvat
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Oljuštite bundevu i očistite je od semenki, pa je isecite na velike komade debljine oko 2 cm.
- Pomešajte maslinovo ulje, med i cimet u posebnoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Premažite komade bundeve marinadom.
- Pripremljenu bundevu stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša i ne porumeni na vrhu.
Krem čorba od bundeve
Sastojci:
- Sveža bundeva - 700 g
- Svež krompir - 2 kom.
- Crni luk - 1 mali luk
- Sveže mleko - 200 ml
- puter - 30 g
- voda - 500 ml
- Sveže mleveni crni biber - po ukusu
- Morska so - po ukusu
Priprema
- Pripremite sastojke: oljuštite bundevu, krompir i luk. Sve isecite na kockice srednje veličine.
- Propržite seckani luk na puteru dok ne postane staklast. Zatim dodajte seckani krompir i bundevu. Krčkajte još nekoliko minuta.
- Dodajte vodu, dovedite do ključanja, smanjite vatru i krčkajte dok povrće ne omekša (oko 15-20 minuta ).
- Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i mešajte sadržaj dok ne postane glatko.
- Vratite smesu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte supu dok ne proključa. Začinite solju i biberom po ukusu.
Salata od pečene bundeve sa feta sirom i orasima
Sastojci:
- Pečena bundeva (komadići) - 300 g
- Listovi zelene salate - velika gomila
- Feta sir - 100 g
- Oljušteni orasi - šaka
- Hladno ceđeno maslinovo ulje - 2 kašike
- Sveže ceđeni limunov sok - 1 kašika
- Morska so - po ukusu
- Sveže mleveni crni biber - po ukusu
Priprema:
- Ohladite pečene komade bundeve na sobnu temperaturu.
- Oprane i osušene listove zelene salate ručno iskidajte na krupne komade.
- Isecite feta sir na male kockice.
- Stavite listove zelene salate, komade bundeve i feta sir u duboku posudu za salatu.
- Orahe lagano prepržite u suvom tiganju i sitno iseckajte nožem.
- Pomešajte sastojke u činiji za salatu.
- Za dresing, pomešajte maslinovo ulje i limunov sok, začinite solju i biberom po ukusu.
- Dobijeni dresing prelijte preko salate i lagano promešajte.
