Piletina u umaku od gljiva i vina jelo je koje oduševljava svojom kremastom teksturom i bogatim ukusom. Kombinacija gljiva, vina i aromatičnog začinskog bilja stvara umak koji je ukusan sam po sebi, ali i savršen uz hleb, pire krompir ili rižu. Hrskavi komadići pršuta u finom, svilenkastom sosu dodatno naglašavaju luksuzan ukus ovog jela, a priprema je jednostavna i pogodna i za nedeljni ručak, ali i za poseban obrok sa gostima.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Internacionalna

Tip jela: Glavno jelo

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja / kuvanja: 25–30 minuta

Ukupno vreme: 40–45 minuta

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Lako

shutterstock-1050299429.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g pilećih fileta
  • so i biber po ukusu
  • 40 g glatkog brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1/2 kašičice crvene paprike u prahu
  • prstohvat kajenskog bibera
  • 90 g pršuta
  • 40–50 g maslaca
  • 150 g šampinjona, sečenih
  • 2 ljutike, sitno seckane
  • 2 kašike svežih listova timijana (ili 2 kašičice suvog)
  • 1 kašika sveže seckane kadulje (ili 1 kašičica sušene)
  • 250 ml suvog belog vina
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 120–150 ml slatke pavlake, po potrebi
  • 50 g rendanog Gruyère sira
piletina.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Pileća prsa začinite solju i biberom. U plitku činiju stavite brašno, beli i crni luk u prahu, papriku i kajenski biber, pa uvaljajte piletinu da bude ravnomerno obložena.

Pršut rasporedite u veliku tavu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskav, oko 5 minuta. Izvadite ga i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte trećinu maslaca i pecite piletinu sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju, po 3–5 minuta sa svake strane. Dodajte još trećinu maslaca, kratko propržite oko 2 minuta, pa izvadite piletinu iz tave.

Dodajte gljive i pržite bez mešanja oko 5 minuta. Potom dodajte preostali maslac, ljutiku, timijan, kadulju i prstohvat soli i bibera. Promešajte i pržite još 5 minuta dok gljive ne dobiju lepu karamelizovanu boju.

Sipajte vino i temeljac, kuvajte 5 minuta, a zatim dodajte pavlaku. Vratite piletinu u tavu i pospite Gruyère sirom. Ako je umak pregust, dodajte 1–2 kašike brašna. Kuvajte još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi.

Na kraju pospite hrskavim pršutom i svežim začinskim biljem. Poslužite toplo uz hleb, pire krompir ili rižu.