Nakon napornog radnog dana, mnogi odmah posegnu za zamrzivačem kada je u pitanju brz i jednostavan obrok. Ali budite oprezni pri izboru, jer se sva hrana ne sme kuvati direktno iz zamrzivača.

Stručnjaci sa portala "Vič", otkrili su pet namirnica koje nikada ne bi trebalo kuvati bez pažljivog odmrzavanja, a neke od njih mogle bi vas iznenaditi.

1. Piletina

shutterstock-1417486802.jpg
Piletina Foto: Shutterstock

Dok se prerađeni pileći proizvodi poput prstića ili burgera mogu staviti direktno u rernu, sirova piletina nikada ne bi smela da se kuva iz zamrznutog stanja.

"FSA (Agencija za bezbednost hrane u Velikoj Britaniji) strogo savetuje da se sirova piletina ne kuva direktno iz zamrzivača jer to može dovesti do neujednačenog kuvanja i razvoja bakterija", navodi se na pomenutom portalu.

"Dok spoljašnji deo piletine može izgledati skuvano, unutrašnjost može ostati nedovoljno termički obrađena i duže zadržavati nisku temperaturu, što stvara idealne uslove za razvoj bakterija poput kampilobaktera i salmonele."

Kada je reč o odmrzavanju, piletinu nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmrzavati je u frižideru, iako to može potrajati i 24 sata ili duže, zbog čega je važno unapred planirati obroke, prenosi "Dejli mejl":

Piletina u saftu od belog vina i pečurki: Jedan začin daje poseban šmek

2. Kobasice

shutterstock-101643040.jpg
Kobasice Foto: Shutterstock

Neke kobasice prodaju se već zamrznute i bezbedne su za kuvanje direktno iz zamrzivača.

Međutim, domaće zamrznute kobasice uvek moraju biti potpuno odmrznute pre kuvanja.

Ako ćete ih kuvati odmah, možete koristiti opciju za odmrzavanje u mikrotalasnoj. Ako ih želite spremiti kasnije, najbolje ih je odmrznuti u frižideru.

Proverite da li su u sredini potpuno odmrznute pre nego što krenete s kuvanjem.

Svi smo dosad pogrešno spremali kobasice: Nekadašnji kuvar kraljice Elizabete istakao da samo ovako imaju najlepši ukus

3. Mleveno meso

Mleveno meso
Mleveno meso Foto: Shutterstock

Mleveno meso je praktičan sastojak za brojna jela.

Ipak, mleveno meso uvek treba odmrznuti pre kuvanja. Blokovi mlevenog mesa su gusti, što može dovesti do neujednačenog kuvanja ako se ne odmrznu unapred. Kao i kod piletine i kobasica, deo mlevenog mesa može ostati nedovoljno obrađen, čime se povećava rizik od trovanja hranom.

4. Gambori i školjke

Gambori
Gambori Foto: twm.photography / Alamy / Profimedia

Poput kobasica, postoje pakovanja zamrznutih gambora koja su posebno pripremljena za kuvanje direktno iz zamrzivača.

Međutim, u većini slučajeva gambori i ostali plodovi mora moraju se prethodno odmrznuti.

Kuvanje gambora direktno iz zamrznutog stanja, bez praćenja proverenih uputstava, može dovesti do toga da spoljašnji sloj postane tvrd i prekuvan, dok unutrašnjost ostane hladna. To može povećati rizik da štetne bakterije prežive.

Za najbolje rezultate, gambore odmrznite u frižideru preko noći, ili koristite opciju za odmrzavanje u mikrotalasnoj ako planirate da ih spremite odmah.

5. Domaći zamrznuti obroci

smrznuta-hrana-shutter.jpg
Domaća hrana Foto: Shutterstock

Spremanje hrane unapred i zamrzavanje štedi i vreme i novac. Međutim, postoji rizik da velike, guste porcije domaćih jela neće biti ravnomerno skuvane ako se kuvaju direktno iz zamrzivača. To je naročito slučaj kod slojevitih jela sa mlečnim proizvodima ili mlevenim mesom, poput lazanja.

FSA poručuje: "Kod domaćih jela važno je proveriti da li je hrana potpuno skuvana i da li je vrela i u sredini."

02:42
Koje namirnice se preporučuju za detoksikaciju Lekoviti razgovori Staniša Stojiljković Izvor: MONDO/Stefan Stojanović