Sastojci:
Za testo:
- 200 ml vode
- 200 g masti
- 200 g brašna
- 8 jaja
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 jaja (žumanca za fil)
- 10 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 6 kašika brašna
- 1 vanilin šećer
Za dekoraciju:
- Šlag
- Šećer u prahu
Priprema:
Testo: U lonac sipajte vodu, mast i malo soli, pa stavite da provri. Kada proključa, dodajte brašno uz konstantno mešanje dok ne dobijete homogenu masu. Ostavite da se smesa ohladi.
Dodavanje jaja: Umutite jaja, pa ih postepeno dodajte u ohlađenu smesu od brašna, sve vreme muteći mikserom.
Pravljenje krofni: Pomoću šprica istisnite smesu na pek papir obložen pleh, vodeći računa da ne budu previše blizu jer će narasti.
Pečenje: Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10-15 minuta, a zatim smanjite na 180°C i pecite još 15-20 minuta. Nemojte otvarati rernu tokom pečenja. Kada su gotove, malo odškrinite vrata rerne da se krofnice postepeno prohladne pre nego što ih izvadite.
Filovanje: Presečene krofne napunite kremom i šlagom.
Priprema krema: Razmutite žumanca, gustin i brašno sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka, šećer i vanilin šećer stavite da prokuvaju. Kada prokuva, sipajte razmućenu smesu i mešajte dok se krema ne zgusne. U ohlađeni krem dodajte margarin i sve dobro umutite.
Serviranje: Poklopite filovane krofnice gornjim delom i pospite ih šećerom u prahu.