Kako od jednog pileta napraviti 4 jela
Prvo – Pravilno istranžiraj pile
Isecite pile na sledeće delove:
- 2 bataka i karabataka
- 2 krilca
- 2 bela mesa (filei)
- Leđa, kožu, vrat, rebra i ostale sitne delove sačuvajte za supu
Jelo 1: Domaća pileća supa
Potrebno:
- Leđa, vrat, kožica, sitni kosturi i krilca
- Šargarepa, peršun, paškanat, celer
- So, biber, peršunov list
- Nudle, rezanci ili griz knedle (po želji)
Priprema:
U veliki lonac stavite delove pileta za supu i sipajte vodu. Dodajte očišćeno povrće i kuvajte na tihoj vatri 1,5–2 sata.
Na kraju procedite, dodajte rezance i peršun. Odlična, topla supa za celu porodicu!
Jelo 2: Pečeni bataci i karabataci sa krompirom
Potrebno:
- 2 bataka i karabataka
- Krompir
- Ulje, so, biber, suvi začin, paprika, ruzmarin
Priprema:
Meso začinite po ukusu i ostavite 30 min da upije. U pleh složite batake i krompir na kriške, sve prelijte uljem i malo vode. Pecite u rerni na 200°C oko 1h dok ne porumeni.
Jelo 3: Pileći paprikaš sa belim mesom
Potrebno:
- 2 fileta belog mesa
- 1 glavica luka
- 1 paprika, 1 paradajz (ili kašika pirea)
- Mlevena paprika, so, biber, peršun
- 1 kašika brašna
- Testenina ili pire za prilog
Priprema:
Meso isecite na kockice. Luk propržite, dodajte papriku i paradajz. Dodajte meso, posolite, pobiberite, dodajte papriku i malo vode.
Kuvajte 25–30 min, na kraju umešajte kašiku brašna razmućenu u malo vode za gustoću. Služite uz testeninu ili pire.
Jelo 4: Pileća salata za večeru ili užinu
Potrebno:
- Ostatak belog mesa (ako ostane iz paprikaša) ili malo iseckane piletine iz supe
- Kuvano jaje, kukuruz, kiseli krastavci, pavlaka ili majonez
- So, biber
Priprema:
Iseckajte meso, dodajte kuvano jaje, krastavce, kukuruz. Začinite i pomešajte s kašikom pavlake ili majoneza. Poslužite uz tost ili kao punjenje za tortilje.
Od jednog pileta možete napraviti:
- Supu za početak ručka
- Pečeno meso sa krompirom
- Paprikaš uz prilog
- Laganu salatu za večeru