Sastojci:

  • 150 g prosa
  • 1 manja tikvica (iseckana na kockice)
  • 1 šargarepa (izrendana ili na štapiće)
  • 1 manji crveni luk (sitno seckan)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • 1 paprika (po izboru – crvena ili žuta)
  • Maslinovo ulje
  • 50–70 g feta sira (ili neki drugi beli sir)
  • So, biber
  • Suvi origano ili majčina dušica (po želji)
  • Sok od ½ limuna ili malo sirćeta (po želji)

Priprema:

Skuvaj proso:

Isperi ga pod mlazom vode, pa kuvaj u 2,5 puta više vode (375 ml) uz malo soli. Kada voda provri, smanji vatru i kuvaj poklopljeno 15-ak minuta dok upije tečnost. Ohladi i rastresi viljuškom.

Dinstaj povrće:

Na malo maslinovog ulja proprži luk i beli luk dok postanu staklasti. Dodaj šargarepu, tikvice i papriku. Dinstaj 7–10 minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane blago hrskavo.

U većoj posudi pomešaj kuvani proso i dinstano povrće. Dodaj izmrvljen feta sir, posoli, pobiberi i začini po želji. Na kraju dodaj malo limunovog soka ili sirćeta.

Možeš poslužiti toplo kao glavno jelo, ili hladno kao salatu/ prilog uz meso ili ribu.

00:53
NE PROPUSTITE SPECIJALITETE PORODICE BOJIČIĆ! Novi zanimljivi recepti i odlična atmosfera u najpoznatijoj kuhinji Izvor: Promo