Sastojci:
- 150 g prosa
- 1 manja tikvica (iseckana na kockice)
- 1 šargarepa (izrendana ili na štapiće)
- 1 manji crveni luk (sitno seckan)
- 1 čen belog luka (sitno seckan)
- 1 paprika (po izboru – crvena ili žuta)
- Maslinovo ulje
- 50–70 g feta sira (ili neki drugi beli sir)
- So, biber
- Suvi origano ili majčina dušica (po želji)
- Sok od ½ limuna ili malo sirćeta (po želji)
Priprema:
Skuvaj proso:
Isperi ga pod mlazom vode, pa kuvaj u 2,5 puta više vode (375 ml) uz malo soli. Kada voda provri, smanji vatru i kuvaj poklopljeno 15-ak minuta dok upije tečnost. Ohladi i rastresi viljuškom.
Dinstaj povrće:
Na malo maslinovog ulja proprži luk i beli luk dok postanu staklasti. Dodaj šargarepu, tikvice i papriku. Dinstaj 7–10 minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane blago hrskavo.
U većoj posudi pomešaj kuvani proso i dinstano povrće. Dodaj izmrvljen feta sir, posoli, pobiberi i začini po želji. Na kraju dodaj malo limunovog soka ili sirćeta.
Možeš poslužiti toplo kao glavno jelo, ili hladno kao salatu/ prilog uz meso ili ribu.
Budi deo Stil zajednice.