Pastu obično jedemo u bogatom paradajz sosu, izdašno posuto parmezanom, ili sa teškim belim sosevima na bazi pavlake, sa kačkavaljima, mocarelom... I iako su takve paste moramo priznati preukusne, italijanski specijalitet možemo u ovim letnjim danima pripremiti u mnogo laganijoj varijanti sa povrćem, a ukus neće zaostajati ni za mrvu.
Sastojci:
- Veća glavica luka
- 2 čena belog luka
- 3 paradajza
- 1 tikvica
- 1 manji patlidžan
- 2 paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, origano, bosiljak, ruzmarin, po ukusu
- Pola kese paste
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje, prodinstajte luk, dodajte usitnjen beli luk, papriku, patlidžan, tikvicu isečene na kockice. Začinite, dinstajte dok ne omekša i dodajte paradajz isečen na kockice. Sve kuvajte još oko 20 minuta. Za to vreme obarite pastu u slanoj vodi.
Kada je povrće sjedinjeno, izblendajte ga u blender setu ili štapnim mikserom. Spojite u većoj šerpi sa proceđenom pastom, ako treba razredite sos vodom u kojoj se kuvala pasta i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pospite sa parmezanom i svežim bosiljkom pri služenju.
Prijatno!